Op vakantie naar Spanje? Ga dan verantwoord met het schaarse water om

16 april 2024
3 Min. leestijd

Hoge temperaturen, nauwelijks regenval en lege waterreservoirs, het is al jarenlang een probleem in meerdere Spaanse regio’s. Wij schrijven in het voorjaar van 2023 al over de aanhoudende droogte in Spanje. Maar sindsdien is de situatie niet bepaald verbeterd, integendeel zelfs. De regering van het noordelijk gelegen Catalonië roept de noodtoestand uit, nadat er in januari al een temperatuur van 30 graden is bereikt. En als je in Barcelona of in de omgeving op vakantie bent, ga jij dat ook merken.

Historische droogte in Catalonië

De noodtoestand in Catalonië geldt sinds begin 2024. Inwoners mogen maximaal 200 liter water per dag gebruiken, legt NOS Jeugdjournaal in onderstaande reportage uit. Dat houdt in dat ze zeer beperkt mogen douchen, of soms zelfs helemaal niet. Dat laatste geldt voor sportclubs, waardoor ook Frenkie de Jong en zijn teamgenoten van FC Barcelona niet meer op de club mogen douchen. Ook is het verboden om de tuin te sproeien, auto’s en huisdieren te wassen en privézwembaden bij te vullen. Caféhouders gebruiken noodgedwongen bronwater om koffie te kunnen zetten.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Geldt er een aangepast reisadvies?

Wil je zelf op vakantie naar Catalonië of een andere Spaanse regio, dan kun je gewoon afreizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert de kleurcode groen voor het hele land, dus er geldt geen aangepast reisadvies. Maar ook toeristen krijgen het dringende advies om hun steentje bij te dragen aan een zuinig watergebruik.

Dringend advies voor toeristen

Wie in Barcelona is, kan er niet omheen dat er een historisch watertekort in de regio is. Op verschillende plekken in de stad, van het vliegveld tot de wereldberoemde Sagrada Familia-basiliek, kun je beeldschermen tegenkomen met teksten als ‘During your stay, save water’ of ‘Support Catalonia, save water’. Op de foto boven dit artikel staat ‘Fontein inactief, als gevolg van waterbesparende maatregelen’ op het bordje.

Als je in een Catalaans hotel verblijft, zie je mogelijk stickers met nog meer aanwijzingen om water te besparen. Dat kan bijvoorbeeld de tekst op onderstaande afbeelding zijn, maximaal 3 minuten douchen. In dit geval is het zwembad van Barceloneta de afzender, maar dit advies geldt net zo goed voor toeristen die willen douchen in hun hotel. Met een korte douchebeurt, in plaats van in bad gaan, kun je sowieso water besparen, zoals MAX Vandaag in een eerder artikel uitlegt.

Daarnaast krijgen toeristen het advies om een glas onder de kraan te zetten tijdens het tandenpoetsen, zodat er geen water verloren gaat. Houd er sowieso rekening mee dat er minder water uit de kraan kan komen. Droogte en watertekorten komen niet alleen in Catalonië voor, maar ook in andere regio’s. In het zuidelijke Andalusië, waar onder meer Sevilla, Málaga, Granada en Cádiz liggen, zijn er ook maatregelen van kracht. Hotels onderzoeken de mogelijkheid om hun zwembaden met zout water te vullen.

Bronnen: Archief, Spanje Vandaag, ANWB, Nederlandwereldwijd.nl, RTL Nieuws, El País, Reuters, Club Natació Atlètic-Barceloneta, NRC, BBC, El Correo de Andalucía, NOS Jeugdjournaal, MAX Vandaag. Foto: Josep Lago/AFP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!