Overstromingen in Zuid-Duitsland (en straks ook Nederland): dit kun je doen als het gevolgen heeft voor jouw (kampeer)vakantie

03 juni 2024
3 Min. leestijd

Langdurige regenval in het voorjaar van 2024 heeft tot verschillende overstromingen geleid in het zuiden van Duitsland. Het waterpeil heeft in sommige steden in 100 jaar nog niet zo hoog gestaan. Ga je op vakantie in dit gebied, of ga je kamperen in Nederland? Let dan goed op. Het overmatige water stroomt nu onze kant op, waardoor sommige campings nu al gasten preventief moeten wegsturen.

Wat is er aan de hand in Duitsland?

In Duitsland zijn in het zuiden van het land zware overstromingen. Door hevige regenval kunnen rivieren het water niet meer aan. Dorpen en steden lopen langzaam onder en ook breken er dammen door. Het vele water heeft zelfs al een paar levens geëist. De Duitse deelstaat (provincie) Beieren is het zwaarste getroffen.

Wat kan ik doen als mijn accommodatie zich in het overstroomde gebied bevind?

Ga je binnenkort op vakantie naar het overstroomde gebied, maar wil je uit voorzorg liever niet meer gaan? Wanneer de reisorganisatie de reis zelf annuleert krijg je je geld terug. Als je er zelf voor kiest om niet te gaan, omdat je bestemming aangemerkt is als risicogebied, kun je kijken of de annuleringsverzekering de kosten wil dekken. Je kunt ook te allen tijde de touroperator bellen als je zorgen hebt over de aanstaande vakantie. Mogelijk kun je dan in overleg op een ander moment vertrekken, of naar een andere locatie.

Wat als ik me begeef in een gebied met overstromingen?

Ben je al op vakantie en ligt jouw accommodatie in het gebied van de overstromingen? Je kunt met al je vragen aankloppen bij de bij de alarmcentrale van je eigen reisverzekering. Dit kan overigens ook al voor vertrek. Wil je van accommodatie veranderen? De alarmcentrale verwijst je dan door naar jouw reisorganisatie, die kan kijken of dat mogelijk is. Heb je niet bij een reisorganisatie geboekt? Dan ligt het in principe bij jezelf om een ander verblijf te regelen. Of je dan eventueel kosteloos kunt annuleren, is afhankelijk van waar je geboekt hebt en je annuleringsverzekering. Ook met vragen over vervroegd naar huis gaan kun je bij een alarmcentrale terecht. Zij kijken met je mee in hoeverre je verzekering dekking biedt en helpen je met het regelen van de terugreis.

Waar moet ik op letten op de Nederlandse camping?

Vanaf dinsdag 3 juni 2024 begint het waterpeil in Nederland ook te stijgen als gevolg van de regenval in Duitsland. De piek wordt op vrijdag 7 juni verwacht. Dit betekent dat sommige campings in Nederland gasten moeten wegsturen. Met name kampeerterreinen langs de Waal, waar op sommige plekken tot wel een meter water wordt verwacht.

Overigens hoeven niet alle campings mensen naar huis te sturen. Dit is de situatie in Nederland. Het actuele nieuws over de waterstand in Nederland is te lezen op de website van Rijkswaterstaat.

Hoe weet ik waar de overstromingen precies zijn?

In het nieuws lees je over de plaatsen waar overstromingen zijn. Wil je de exacte plekken weten, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt? Op Google kun je op de kaart zien waar de precieze locaties zijn. De plekken worden om de paar uur geactualiseerd.

Bronnen: archief, ANP, NOS, AD. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!