Pas op tijdens vakantie in Duitsland: je kunt je autorijbewijs verliezen door verkeersovertredingen op de fiets

12 juni 2024
3 Min. leestijd

Je kunt als vakantieganger in Duitsland zomaar een strafpunt op je autorijbewijs krijgen als je met de fiets door rood rijdt. Maak je in dezelfde maand nog een overtreding op de fiets, dan kan dat je een rijontzegging van een maand opleveren. Hoe werkt dit Duitse puntensysteem?

1, 2 of 3 strafpunten na overtreding

Duitsland hanteert een streng puntensysteem voor het autorijbewijs. Bij 8 strafpunten verlies je je rijbewijs, maar bij meerdere overtredingen in korte tijd kan dat al eerder. Niet alleen voor overtredingen in de auto, maar ook voor fietsovertredingen kun je een Flensburger Punkt krijgen. Deze naam is vernoemd naar de Duitse plaats Flensburg, waar dit systeem in 1974 is bedacht.

Je krijgt strafpunten voor alle verkeersovertredingen waar een boete van minimaal 60 euro op staat. Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is krijg je 1, 2 of 3 Flensburger Punkten. Heb je in totaal 8 van deze punten? Dan krijg je een rijontzegging. Dit systeem geldt niet alleen voor Duitsers zelf, maar ook voor toeristen. De rijontzegging is wel alleen in Duitsland geldig. In Nederland mag je met het rijbewijs nog wel rijden, ondanks dat je in Duitsland 8 strafpunten hebt.

In Flensburg registreren ze de punten van iedereen in een verkeersregister. Vanaf 4 punten krijg je een eerste officiële waarschuwing, bij 6 punten een tweede. Als je 8 of meer punten hebt, krijg je een tijdelijke rijontzegging. Hoelang deze van kracht is, hangt af van het type overtredingen en je totaal aantal punten.

Verjaringstermijn

Als vakantieganger in Duitsland kom je waarschijnlijk niet zo snel aan die 8 punten, maar je kunt ook al een rijontzegging van 1 maand krijgen als je 2 overtredingen binnen 1 maand maakt. Bovendien duurt het best even voordat de punten verjaren. Wees dus alert als je jaarlijks naar Duitsland gaat en regelmatig verkeersovertredingen begaat. Lichte overtredingen, waar je 1 punt voor krijgt, hebben een verjaringstermijn van 2,5 jaar. Als je 2 punten krijgt, duurt dit 5 jaar en bij 3 punten zelfs 10 jaar. Wil je eerder van je strafpunten afkomen? Je kunt 1 punt laten kwijtschelden door deel te nemen aan een verkeerscursus. Daar moet je overigens wel zelf voor betalen.

Ook op de fiets

De reden dat verkeersovertredingen op de fiets net zo goed strafpunten opleveren voor het autorijbewijs als overtredingen in de auto, is omdat ze er in Duitsland van uitgaan dat dergelijke overtredingen je een onverantwoorde verkeersdeelnemer maken. Als je dat op de fiets al bent, verwachten ze dat dat in de auto niet anders is.

Bronnen: ANWB, Volkskrant, Autoweek. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!