Dit zijn 10 van de gevaarlijkste dieren in Europa

20 augustus 2023
5 Min. leestijd

Als je het hebt over gevaarlijke dieren, denk je hoogstwaarschijnlijk aan dieren in Afrika, Azië, Australië en (Zuid-)Amerika. Maar ook in Europa zijn er gevaarlijke dieren te vinden. Welke dat zijn en waar je deze dieren kunt tegenkomen, zetten we op een rij.

Schapenteek

gevaarlijk dier: schapenteek - Shutterstock

Misschien is dit niet een dier waar je meteen aan denkt, maar de schapenteek wordt gezien als een van de gevaarlijkste dieren in Europa. Het dier kun je vrijwel overal in de Europese natuur vinden: tuinen, bossen, weides en duinen. Zodra het beestje de kans krijgt, klampt het zich vast aan mensen of dieren om zich vol te zuigen met bloed. Daar merk je vrijwel niets van, maar de teek kan besmet zijn met de ziekte van Lyme en dit overdragen. En dat kan ernstige gevolgen hebben.

Portugees oorlogsschip

portugees oorlogschip gevaarlijk dier - Shutterstock

Er wordt vaak gesproken over een kwal, maar het Portugees oorlogsschip is niet een echte kwal. Het bestaat namelijk uit verschillende poliepen. Het blauw-paarse verschijnsel komt vooral voor in de Atlantische Oceaan en kun je dus tegenkomen voor de kust bij Portugal en Spanje. Je kunt echter beter uit de buurt blijven, want het dier kan met tentakels gemeen steken en gif injecteren. Dit is erg pijnlijk en kan brandende rode striemen en een allergische reactie veroorzaken. Zelfs los drijvende, afgebroken tentakels kunnen steken. Til een aangespoeld Portugees oorlogsschip ook niet op, want het gif werkt nog dagenlang.

Reuze kogelspin

gevaarlijk dier : reuze kogelspin - Shutterstock

In principe zijn alle spinnen giftig. Ook de kruisspin en huisspin, maar dat gif doet bij mensen vrijwel niks. Als de reuze kogelspin, oftewel valse weduwe, je bijt kan dit echter wel erg pijn doen. Volgens kenniscentrum EIS kan het ook zorgen voor blaarvorming op de plaats van de beet, spierspasmen, (hoofd)pijn, koorts, zweten en een paar dagen kwakkelen. Deze spin komt in Nederland voor, maar kun je dus beter niet oppakken want het beestje zal zichzelf verdedigen en sneller aanvallen.

Zandadder

gevaarlijk dier zandadder - Shutterstock

De zandadder is 1 van de 4 addersoorten in Europa. Alle adders zijn giftig, maar het gif van de zandadder kan mogelijk dodelijk zijn voor mensen. Het gif heeft namelijk effect op cellen en weefsels en kan plaatselijke zwellingen, pijn, blaren en in sommige gevallen zelfs weefselsterfte (necrose) en interne bloedingen veroorzaken. De slang kun je tegenkomen in Zuidoost-Europa, dus bijvoorbeeld ook in het populaire vakantieland Kroatië.

Veelvraat: een wel of niet gevaarlijk dier?

gevaarlijk dier of niet : veelvraat - Shutterstock

Dit opvallende dier ziet er lief uit, maar kan fel uit de hoek komen. Veelvraten zijn wezel- of marterachtigen, en leven in noordelijke sneeuwgebieden zoals Alaska, Siberië, Noord-Rusland en Scandinavië. Het zijn roofdieren en leggen daarom als het moet vele kilometers af om te eten. De dieren zijn gemiddeld 1 meter lang, maar zijn niet bang om de strijd om eten aan te gaan met dieren die veel groter zijn dan zij, zoals wolven en beren. Over veelvraten wordt nog weleens gezegd dat ze gevaarlijk zijn voor mensen en ons gemakkelijk aanvallen. Of dit ook echt zo is, is niet geheel duidelijk. Wel kunnen ze beschermend zijn wanneer er jongen aanwezig zijn. Blijf voor de zekerheid dus op afstand, mocht je een veelvraat spotten. Al zal dat waarschijnlijk niet snel gebeuren, want de dieren zijn vliegensvlug en verstoppen zich goed.

Bruine beer

gevaarlijk dier: bruine beer - Shutterstock

Ook de bruine beer ziet er knuffelachtig uit, maar is dat niet. De dieren leven vooral in de bossen en bergen van Scandinavië, Noord-Spanje, Pyreneeën, Balkan en Karpaten. In tegenstelling tot wat velen misschien denken, eten bruine beren vooral noten, planten en fruit. Soms eten ze ook (dode) dieren. Mensen staan dus niet op het menu. Mensen bewust aanvallen gebeurt dan ook niet veel. De beer is eigenlijk een schuw dier, dat de mens mijdt. Wordt iemand toch aangevallen, dan is de beer waarschijnlijk gewond, verrast of gestoord tijdens hun winterrust of het gaat om een moeder met welpen. Raakt er iemand gewond, dan kunnen de gevolgen echter wel ernstig, al dan niet dodelijk zijn.

Wolf

gevaarlijk dier : wolf - Shutterstock

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de wolf. Het dier heeft een gevaarlijk imago, wat enigszins onterecht is. Wolven zijn namelijk schuw en laten zich niet snel zien. In Polen, Duitsland en Nederland kan het echter voorkomen dat je toch oog in oog komt te staan met een wolf. Gelukkig valt de wolf over het algemeen alleen aan wanneer je te dichtbij komt of hem in het nauw drijft. Ren echter niet weg, want dan kan zijn jachtinstinct worden aangesproken. Wat je het beste wel kunt doen als je een wolf tegenkomt, kun je in dit artikel lezen.

Witte haai

gevaarlijk dier : witte haai - Shutterstock

De witte haai tegenkomen is voor velen een grote angst. Toch kan het je gebeuren, want de haai kan vrijwel overal ter wereld zwemmen, zolang het water niet te koud is. De angst is trouwens niet echt nodig. Mensen worden namelijk over het algemeen niet zomaar aangevallen. Meestal verwart de haai mensen met hun lievelingsmaaltijd: zeeleeuwen of dolfijnen. Hoe je voorkomt dat een haai je als prooi ziet, lees je in dit artikel.

Wild zwijn

gevaarlijk dier : wild zwijn - Shutterstock

Waar je je wat meer zorgen om kunt maken, is een wild zwijn tegen het lijf lopen. Het dier kan zich namelijk snel bedreigd voelen wanneer het gewond is, jongen bij zich hebben, als je te dichtbij komt of als ze schrikken. De eventuele verwondingen die je dan kunt oplopen zijn niet mis. Merk je dat de situatie uit de hand loopt, dan heeft wegrennen geen zin, want ze zijn veel sneller. In dit artikel lees je wat je beter wel kunt doen.

IJsbeer

gevaarlijk dier: IJsbeer - Shutterstock

Dit dier wordt vaak vergeten, maar ook de ijsbeer leeft in Europa. In de noordelijkste punten van bijvoorbeeld Noorwegen, kun je ze tegenkomen. En je zou het misschien niet verwachten, maar ijsberen komen dichtbij mensen en zullen je ook uit zichzelf aanvallen. De mens is in de ogen van een ijsbeer namelijk een prooi. Kom dus niet in de buurt, want als je er 1 tegenkomt heeft wegrennen ook geen zin. IJsberen zijn namelijk ontzettend snel.

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

(Bron: Naturalis, RIVM, EIS, National Geographic,  Natural History Museum, DennisRijnvis.nl, KWF, Natuurmonumenten, RTL Nieuws, Telegraaf, AD)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!