Thalys gaat eind 2023 door als Eurostar

20 februari 2023
2 Min. leestijd

Wil je met de trein naar Parijs? Dan denk je waarschijnlijk meteen aan de Thalys. Maar die naam zal eind 2023 veranderen. In 2019 kondigen Thalys en Eurostar aan te gaan fuseren en dit jaar is het zover. De bekende rode trein zal daarom doorgaan als Eurostar. Voorlopig behoudt hij nog zijn vertrouwde kleur, alleen het logo verandert.

Einde van het jaar

Eind dit jaar moet het mogelijk zijn om via een gezamenlijke website van Eurostar en Thalys een treinreis te boeken. Je kunt dat doen via een gezamenlijk reserveringssysteem. In 2024 zal de Eurostar naar Londen ook vaker in de week rijden. Hiermee zijn de eerste stappen van het fusieproces te merken.

Capaciteit vergroten

Vanaf 2025 hoopt Eurostar langere treinen in te zetten op het traject naar Parijs. De huidige treinen die naar Engeland rijden hebben plek voor 900 passagiers, bij de Thalys zijn dat er slechts 400. Straks kan ook voor Parijs de langere variant worden ingezet.

Knelpunten oplossen

Echter zijn er nog wel wat knelpunten op te lossen. Met name de rit naar Londen neemt veel tijd in beslag door de douane. Sinds de Brexit kan het station tijdens controles maar 1500 passagiers per uur aan. Daarvoor zijn het er nog zo’n 2200 per uur. Bovendien is er in Amsterdam en Rotterdam te weinig plek om in te stappen. Hierdoor kan de trein niet volledig worden gevuld.

In 2027 moet de terminal in Amsterdam zijn verruimd. Eurostar hoopt dat vanaf 2025 een tijdelijk ruimere terminal aanwezig zal zijn tijdens de verbouwing. Zo kan de grotere capaciteit al eerder worden benut.

Concurrentie voor vliegverkeer

Het idee achter de fusie is om te concurrenten met het vliegverkeer. Door corona heeft het fuseren echter langer geduurd dan verwacht. Naast dat het zogenoemde ‘budgetvluchten’ moet vervangen, hoopt het bedrijf dat consumenten de trein kiezen boven goedkope busdiensten of de auto. Volgens de organisatie is het ook een duurzame manier van reizen.

Met de trein op vakantie

Ga je wel eens met de trein op vakantie? Dan kan het voorkomen dat je te maken krijgt met vertraging. In sommige gevallen heb je dan recht op compensatie. Ook kun je binnenkort met de nachttrein naar Berlijn. Het bedrijf European Sleeper wilt dat straks ook voor andere Europese steden beschikbaar maken.

Bronnen: NOS, Trouw, RTL Nieuws, Eurostar. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!