Geen camping maar glamping: al jaren een trend, maar wat houdt het precies in?

20 januari 2024
3 Min. leestijd

Luxe kamperen oftewel glamping wordt steeds populairder. De aanbiedingen van een dergelijke vakantie vliegen je om de oren. Maar wat houdt het eigenlijk in? En is het enkel kamperen met meer luxe voorzieningen? Of zijn er meer redenen om een keer te kiezen voor zo’n luxe tent of hut?

Hoe is glamping ontstaan?

De term glamping bestaat nog niet zo heel lang, het is de betekenis van ‘luxe kamperen’ en is slechts een kleine 10 jaar oud. Het is een samenvoegsel van de worden camping en glamour. Als je gaat glamperen, overnacht je in een tent of hut waar luxe voorzieningen in klaarstaan. Vaak met een vast bed, meubels en kookvoorzieningen. Toch is deze manier van wonen en of vakantie vieren al eeuwenoud.  Het werd in de 19e eeuw al gebruikt voor luxe vakanties zoals in safaritenten in Zuid-Afrika, maar al veel langer geleden werd deze vorm gebruikt als (tijdelijke) woonplaats om langer in te wonen. Overigens leven bijvoorbeeld nomaden nog steeds in dit soort hutten.

Wat valt er nu allemaal onder glamping?

Waar glamping in eerste instantie nog erg als luxe kamperen klinkt, heeft het inmiddels wel meer diepgang en verschillende varianten gekregen. Je kunt in bubbels, (boom)hutten en variaties daarop kamperen. Waar glamping vooral in het begin bekend staat om alle extra luxe, zoals vakantieparken met topfaciliteiten zoals restaurants en verwarmde zwembaden, dekt dat nu niet geheel de definitie van glamping meer. Het is inmiddels ook juist een vorm van op vakantie gaan om dichter bij de natuur te komen.

Is er ook glamping, maar zonder te veel extra luxe?

Zo’n manier om dichter bij de natuur te komen is een autoloze glamping. Het is een plek met standaard voorzieningen, maar niet met overbodige luxe. De bedoeling is juist om in de natuur te leven en zonder auto te komen. Het is geschikt om met openbaar vervoer, of bijvoorbeeld op de fiets te komen. Ook kun je kiezen voor city glamping. Het zijn vakantieparken die dicht tegen een stad aan liggen. Je verblijf is dus in een tent in de natuur, maar je hebt een simpele verbinding met de stad, waardoor je ook steden kunt bezoeken.

Wat zijn mooie plekken voor glamping?

Glamping is dus niet per definitie een kampeervakantie waarbij je in een tent met complete lounge en jacuzzi  in alle luxe verkeert. Het is ook een manier om zonder complete tent, gasstel en koelkast te hoeven reizen, waar alles bij aankomst gelijk klaarstaat. Dat laatste heeft ook zijn voordelen, je kunt zo op prachtige plekken glamperen zoals nationale parken, op de savanne, aan het strand of in kruidentuinen. Maar je kunt natuurlijk ook in eigen land genieten op mooie plekken in de natuur zoals op de Veluwe.

Benieuwd naar een glamping tent? Maak op MAX Vandaag de glamping puzzel.

Bronnen: Pretwerk, Columbus Travel, Glamping.nl. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!