Hoe schoon is een (luxe) hotelkamer? ‘Dat valt vies tegen’

17 maart 2023
2 Min. leestijd

Waar de een op vakantie graag in een tent verblijft, geniet de ander meer van een luxe hotel of appartement. Maar hoe prachtig je hotelkamer soms ook is, dat zegt niks over hoe schoon de hotelkamer is. Sterker nog, dat valt soms ‘vies’ tegen. 

Gebruikte handdoeken of lakens

Hotelkamers worden soms niet zo goed schoongemaakt als gedacht. Het komt regelmatig voor dat handdoeken niet worden vervangen of dat toiletten en bedden niet goed worden gereinigd. Dit is ook te zien in onze eigen tv-rubriek de Mystery Guest waar verschillende hotels worden geïnspecteerd op hygiëne. Dit stellen hoteleigenaren echter niet altijd op prijs.

Wat zijn de meest vieze dingen in een hotelkamer?

Hoe vies de elementen in je kamer zijn, ligt aan hoe vaak en hoe grondig er wordt gereinigd. Toch blijken het bad en de wc een broeinest voor bacteriën. Maar ook de afstandsbediening kan zeer onhygiënisch zijn. Deze wordt vaak overgeslagen met schoonmaken, maar wordt wel door vele handen gebruikt. Wil je weten hoe het exact zit? Dat lees je bij EenVandaag.

Hoe schoon is het bad?

Volgens de Amerikaanse Microbioloog Philip M. Tierno kunnen we – hoe mooi ook – het bad in een hotelkamer beter overslaan. De laag die ontstaat door alle bacteriën en schimmels die mensen achterlaten is niet eenvoudig weg te poetsen. Zo wordt regelmatig de poepbacterie teruggevonden. Uit onderzoek blijkt dat deze bacterie ook vaak wordt aangetroffen op de schoonmaakbenodigdheden van schoonmakers.

Toch zal je niet zo snel ziek worden wanneer je in een hotelbad stapt. Echter is het nooit een slecht idee om eerst een desinfectiedoekje erdoorheen te halen.

Feit of fabel: is de waterkoker echt zo smerig?

Soms gaan er verhalen de ronde over vieze waterkokers in een hotelkamer. Er zijn mensen die beweren dat hier sokken of zelfs onderbroeken in worden uitgekookt. Hotelexpert Vincent van Dijk zegt tegen EditieNL dat dit hem niet zou verbazen. Microbioloog Jan Kluytmans vertelt tegen RTL Nieuws, dat hoe smerig ook, het kookpunt van de waterkoker zorgt ervoor dat alles steriel is. Even omspoelen en je kunt het apparaat gewoon gebruiken.
Bronnen: De Telegraaf, EenVandaag, RTL Nieuws, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • M van K
    M van K

    Ik neem áltijd reinigingsdoekjes mee. O.A. voor de afstandsbediening,knopjes bij nachtkastje/licht. En W.C. + BRIL.
    De plastic bekers op badkamer en bij koffieapparaat gebuiken we ook niét! Die zijn vaak gevallen of gebuikt voor iets anders 🤔
    We nemen altijd onze eigen bekers mee.🤭

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!