Nieuwe dienstregeling Spoorwegen komt eraan: dit gaat veranderen

31 augustus 2022
2 Min. leestijd

Minder treinen in de avond en tijdens daluren en minder intercity’s en sprinter, het zijn voorbeelden van veranderingen die de NS vanaf 5 september 2022 doorvoer in de dienstregeling. Wat er gaat veranderen en per wanneer precies, zetten wij voor u op een rij.

 

Momenteel rijden er minder tot geen treinen door de stakingen van het NS-personeel, na de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen de NS en de vakbonden FNV, CNV en VVMC. De bonden eisen een flinke loonsverhoging om de koopkracht op peil te houden.

Personeelstekort bij NS

Niet alleen in de horeca, zorg en het onderwijs zijn er personeelstekorten. Ook de Nederlandse Spoorwegen (NS) kampt met een schaarste aan werknemers. Hierdoor zijn zij genoodzaakt de dienstregeling aan te passen. Dit gaat in 2 fases. Fase 1 gaat per 5 september in, fase 2 per 11 december.

Minder treinen

Deze dienstregeling betekent voor een aantal trajecten dat er minder treinen per uur rijden. Ook in de avonden zal het aantal rijdende treinen worden opgeschort. De eerste veranderingen gaan al per 5 september in en zijn als volgt:

  • Doordeweeks rijden er 4 intercity’s per uur. Dat zijn er nu nog 6.
  • De avonddienstregeling gaat eerder van kracht. Nu is dat om 22.00 uur, maar dat verandert naar 20.00 uur.
  • In de avonden en weekenden rijden elk halfuur Intercity’s en Sprinters. Nu gaan deze elk kwartier.

Aanpassingen in december

De NS past de dienstregeling per 11 december opnieuw aan. De volgende veranderingen worden toegevoegd aan die van 5 september:

  • In de spits op vrijdagen rijden er in plaats van elk kwartier, elk halfuur Intercity’s op een aantal trajecten.
  • Van maandag tot en met donderdag rijdt er op het traject Eindhoven- Amsterdam weer elke 10 minuten een Intercity, in plaats van elk kwartier zoals in september het geval is.
  • Op het traject HSL- Breda- Rotterdam rijden 3 treinen per uur in plaats van 5.
  • In de de daluren rijden er elk half uur Intercity’s en Sprinters in plaats van elk kwartier.

Bron: NS, NOS, Trouw. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!