Parkeertarieven fors omhoog in 2023, in deze stad betaal je het meest en minst

16 maart 2023
3 Min. leestijd

Met de auto naar de stad is in sommige gevallen erg praktisch. Helaas is het in veel steden een dure aangelegenheid geworden, want de parkeertarieven zijn in 2023 weer verhoogd. Eén stad steekt er qua hoge prijzen met kop en schouders bovenuit. En er is een opvallend goedkope stad om te parkeren. 

Duurste steden om te parkeren

Nog altijd voert Amsterdam de lijst aan van duurste steden om te parkeren. Met een gemiddeld parkeertarief van 7,50 euro per uur, moet je flink in de buidel tasten voor een dag naar de hoofdstad. Verder ziet de top 5 er als volgt uit:

  1. Amsterdam
  2. Utrecht
  3. Den Haag
  4. Haarlem
  5. Rotterdam

In Utrecht betaal je gemiddeld 6,64 euro per uur, in Den Haag is dat 6,50 euro, in Haarlem 5,80 euro en in Rotterdam moet je gemiddeld 5,52 betalen voor een uur parkeren. Dit zijn de parkeertarieven die je betaalt voor parkeren aan de weg (gemeentelijke parkeerplaatsen). In parkeergarages gelden soms net iets andere tarieven.

Niet overal zijn de parkeertarieven verhoogd

Hoewel in veel steden de parkeertarieven omhoog zijn gegaan, zijn er ook steden waarin het gelijk is gebleven. Dit geldt voor het Overijsselse Hengelo en Hilversum. In Hilversum betaal je gemiddeld rond de 2,90 euro per uur en in Hengelo is dat 1,90 euro. Daarmee is Hengelo één van de goedkoopste steden van Nederland om te parkeren. MAX Vandaag zocht uit wat er eigenlijk gebeurt met het parkeergeld dat we betalen.

De auto weren uit de stad

De reden dat de parkeertarieven elk jaar weer stijgen, is omdat gemeenten de binnensteden zoveel mogelijk autoluw willen maken. De parkeerruimte is vooral bedoeld voor bewoners. Door zogeheten ‘schriktarieven’ in te voeren willen ze de mensen uit de auto krijgen. In sommige gemeenten kun je net buiten de stad parkeren op grote parkeerterreinen. Met speciale bussen word je vervolgens naar de binnenstad gebracht. Rond de grote steden kun je de borden P+R (Park and Ride) volgen. Daar kun je de auto tegen een redelijk tarief parkeren en (soms kosteloos) met het openbaar vervoer verder reizen naar de stad.

Ben je in het bezit van een invalideparkeerkaart?

Ben je afhankelijk van de auto en in het bezit van een invalideparkeerkaart? Dan gelden er andere regels en parkeertarieven. Helaas zijn deze regels nog niet landelijk doorgevoerd, dus kijk per stad wat de regels en alternatieven zijn. Zo bieden Amsterdam en Amersfoort (regelmatige) bezoekers aan om het kenteken van de auto en de invalideparkeerkaart te registreren. Zo kun je alsnog in de stad parkeren en hoef je ook de kaart niet achter de voorruit te leggen. De kaart is voor dieven een geliefd object, want je kunt er op veel plaatsen ‘gratis’ mee parkeren. Registreer je op tijd, het kan enige tijd duren voor de gemeente het verwerkt heeft.

Kijk, voor je naar een stad gaat, wat de geldende regels zijn. Je mag sowieso, en in veel gevallen gratis, parkeren op de officiële invalideparkeerplaatsen. Sommige gemeenten bieden ook de mogelijkheid om met de kaart op elke plaats (behalve vergunninghouderplekken) kosteloos te parkeren.

Mocht je na een dag in de stad niet meer weten waar je auto geparkeerd staat, dan hebben we tips om hem snel weer terug te vinden.

Bron: Nu.nl parkerenindestad.nl, verschillende websites van gemeenten. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!