Alle vakanties zijn voorbij, veel files en drukte op snelwegen verwacht (en tips om de file door te komen)

05 september 2023
3 Min. leestijd

Op 4 september 2023 is ook het noorden van het land weer naar school en aan het werk gegaan. De zomervakantie in Nederland is afgelopen. En daarmee zal het weer drukker worden op de snelweg en zullen er meer files ontstaan. We leggen uit hoe dat komt en we geven tips hoe je het beste een file doorkomt.

Drukste tijd van het jaar

Traditiegetrouw is de periode tussen de zomer- en de herfstvakantie de drukste tijd van het jaar op de snelweg. De meeste mensen hebben dan hun vakantie achter de rug en keren terug naar het werk. We werken vaker thuis, maar gaan ook weer steeds meer naar kantoor. Vergaderingen worden vooral op dinsdag en donderdag gepland. Dat zijn dan ook de drukste van de week, wat betreft files.

‘Er kan een piek bereikt worden in aantal files’

Het 1e half jaar van 2023 is het drukker dan ooit tevoren op de weg. Daarom verwacht de ANWB ook een drukke 2e helft van het jaar, zegt woordvoerder Edwin Gerritsen tegen RTL Nieuws. “Tussen nu en de herfstvakantie kan een piek bereikt worden.”

Zuid-Holland en Noord-Brabant het drukst

De meeste files worden verwacht op de gebruikelijke plekken in Zuid-Holland en Noord-Brabant. De regio Rotterdam springt eruit. Eén voordeel daar: de Heinenoordtunnel is na werkzaamheden weer open. Dat scheelt al iets.

Deze factoren spelen een rol in files

Het veranderende weer in september en oktober zorgen er ook voor dat het drukker is op de snelweg. Het wordt eerder donker en dan houden mensen meer afstand van elkaar. Dat zorgt voor langere files.

Herfst en regen

Maar ook het weer speelt een rol. Als het regent, rijden veel automobilisten tot wel 15 procent zachter dan normaal. Sommige mensen worden onzeker als het regent en van opspattend water. Daarnaast houden automobilisten tijdens regen op de snelweg ook meer afstand van elkaar, om ruimte te hebben om te remmen. Wanneer het druk is op de weg, ontstaat er daarom al snel file.

November is filemaand bij uitstek

Hoewel het in september en oktober al druk is op de weg, is de maand november pas de échte filemaand. Dat heeft te maken met de overgang van de zomertijd naar de wintertijd, de vele regen die valt in de maand en dat het ook weer tussen 2 schoolvakanties in valt.

Tips voor in de file

Voor wie dus in de lange rij auto’s aansluit de komende maanden, hebben we wat tips om het leuk te houden. Ben jij iemand die continu van rijbaan wisselt in de file of blijf je rustig in je eigen wachten? Uit onderzoek blijkt dat het beste is om in de eigen rijbaan te blijven. Wanneer er veel gewisseld wordt, moeten anderen daar weer op wachten. De linker rijbaan gaat over het algemeen wel het snelst. Al heeft het vaak ook met perceptie te maken. Als je de andere baan vaker ziet rijden, duurt het voor je gevoel langer dat je stilstaat.

Zoek je afleiding tijdens het filerijden? Laat dan toch je telefoon liggen. Want een file kan juist langer duren, als automobilisten met hun mobiel bezig zijn. Dan trekken ze minder snel op bijvoorbeeld. Ook kunnen er ongelukken door ontstaan. Luister naar de radio of staar gewoon lekker uit het raam.

Bron: RTL Nieuws, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!