Als vrouw alleen op reis: waar moet je extra op letten? En wat zijn de (on)veiligste landen?

23 augustus 2023
5 Min. leestijd

Steeds meer mensen gaan alleen op reis. Ook vrouwen nemen vaker de beslissing om er alleen op uit te trekken en (verre) reizen te maken. Maar als vrouw moet je met een aantal zaken wat meer rekening houden. Zo ook welke plekken je beter wel of niet alleen kunt bezoeken.

Alleen op reis

Landen en culturen ontdekken staat bij jong en oud vaak hoog op de wensenlijst. Maar alleen reizen is ook in trek. Je hebt veel vrijheid en hoeft immers geen rekening te houden met iemand anders. Bovendien kun je zo ook jezelf opnieuw ontdekken en ontwikkelen. Niet zo gek dus dat steeds meer mensen er alleen op uit gaan. Als vrouw zijnde is het wel verstandig om met een aantal zaken extra rekening te houden, om je reis zo soepel en aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Ga goed voorbereid op reis

Als eerste is het belangrijk dat je goed voorbereid op reis gaat. Lees je in over het land waar je naar toegaat. Je wilt natuurlijk het liefst voor elke situatie de juiste kleding en spullen bij je hebben. Sommige dingen zoals t-shirts, slippers en sneakers kun je op je bestemming waarschijnlijk wel kopen. Maar mooie sandalen of ondergoed kan nog weleens lastig worden als je heel andere maten hebt dan in het land van bestemming.

Gebruik je medicijnen? Neem dan in voldoende mate mee. Zowel in je koffer als in je handbagage. Vergeet ook niet iets van paracetamol en pleisters mee te nemen. Pijnstillers zijn niet overal zomaar te koop. Zo voorkom je dat als je ’s nachts ineens ziek wordt, je niet alleen over straat naar de apotheek moet (als die al in de buurt is). Ga je naar een conservatief land? Zorg er dan voor dat je vooral bedekkende kleding bij je hebt, om ongewenste aandacht en opmerkingen te voorkomen. Bovendien toon je op die manier respect voor de cultuur en normen en waarden van de lokale inwoners.

Maak contact

Dat je alleen op reis gaat, betekent niet dat je geen contacten kunt maken. Het is juist verstandig (en leuk) om dit te doen. Door een praatje te maken met de eigenaar van je hostel, andere gasten of op straat om advies te vragen, kun je veel te weten komen over de veiligheid van de buurt en gebruikelijke omgangsvormen. Ook kun je zo sneller achterhalen welke eetgelegenheden of bezienswaardigheden echt de moeite waard zijn.

Een back-up plan voor onverwachte situaties op reis

Je gaat er liever niet van uit, maar er kunnen zich ook minder leuke en onverwachte situaties voordoen. Het is daarom belangrijk dat je je hier vooraf al enigszins mee bezig houdt. Laat bijvoorbeeld aan betrouwbare mensen in je omgeving, zoals de hoteleigenaar, gids of tijdelijke medereiziger, weten wanneer je waar bent. Zij kunnen dan hulp inschakelen wanneer je wegblijft of als er wat is gebeurd. Stop ook geld en een lijst met belangrijke telefoonnummers in verschillende kledingstukken in je bagage, zodat niet alles weg is als je portemonnee wordt gestolen.

Een 2e, oude, telefoon kan ook zeker geen kwaad om bij je te hebben en mail alvast alle wachtwoorden, boekingsgegevens en andere belangrijke documenten naar jezelf. Dan kun je hier in ieder geval altijd bij. Houd tijdens je reis ook contact met het thuisfront. Zo weten ook zij wat je doet en bij benadering waar je bent.

Wat voor signalen geef je af?

Wat je uitstraalt kan bepalend zijn voor je ervaringen met de lokale bewoners. Hoe je je kleedt bijvoorbeeld. In een conservatief land kun je beter niet al te bloot gekleed over straat lopen. Maar let ook op met opvallende en dure sieraden, zonnebrillen of tassen, want dit kan de aandacht van zakkenrollers trekken. Net als een dure telefoon. Zeker als je door arme gebieden reist kun je dan nog weleens als wandelende portemonnee worden gezien.

In sommige landen kun je om ongewenste aandacht te voorkomen een nep trouwring dragen, of foto’s met kinderen als achtergrond instellen op je telefoon. Of deze in je portemonnee stoppen.

Welke landen zijn (on)veiligst voor alleen reizende vrouwen?

Ook niet onbelangrijk is het land waar je naartoe reist. Sommige landen zijn heel veilig om als vrouw alleen heen te gaan, maar anderen staan er juist om bekend dat je hier beter met mannelijk of meer reisgezelschap naartoe kunt. Welke landen het veiligst of juist onveilig zijn, is onder andere gebaseerd op onderzoek van journalisten Asher en Lyric Fergusson. Zij beoordeelden in 2019 de 50 populairste reisbestemmingen. Hun Women’s Danger Index beoordeelde elk land, gebaseerd op 8 factoren: straatveiligheid voor vrouwen, opzettelijke moord op vrouwen, seksueel geweld zonder partner, seksueel geweld van intieme partners, wettelijke discriminatie, wereldwijde genderkloof, genderongelijkheidsindex en de houding van geweld tegen vrouwen. Welke landen je met een gerust hart kunt bezoeken en waar je beter op moet letten, zetten we hieronder op chronologische volgorde op een rij.

Veiligste landen:

  1. Spanje
  2. Singapore
  3. Ierland
  4. Oostenrijk
  5. Zwitserland
  6. Noorwegen
  7. Portugal
  8. Kroatië
  9. Canada
  10. Polen

Meest onveilige landen voor alleenreizende vrouwen:

  1. Zuid- Afrika
  2. Brazilië
  3. Rusland
  4. Mexico
  5. Iran
  6. Dominicaanse Republiek
  7. Egypte
  8. Marokko
  9. India
  10. Thailand

Wil je graag de scores van alle andere landen zien? Dan kun je dat hier controleren.

Meer weten over reizen en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

(Bron: De Volkskrant, Asher & Lyric, Columbus Travel Magazine. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!