Kans op dodelijke ongevallen op de weg is in deze landen het grootst

25 januari 2024
2 Min. leestijd

Een ongeval is iets waar niemand aan moet denken en nooit mee te maken hoopt te krijgen. Een ongeval met dodelijke afloop al helemaal niet. De mogelijkheid om dit volledig te vermijden is er echter nooit helemaal, maar in sommige landen komt het meer voor dan in andere. Waar is de kans hierop het grootst?

Meer dodelijke ongevallen in 2022

Het aantal dodelijke ongevallen is in 2022 met 3 procent gestegen in vergelijking met 2021. Zo blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. In het eerstgenoemde jaar zijn maar liefst 20.600 mensen op de weg overleden in de hele Europese Unie. Ook Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland zijn meegenomen in de cijfers.

Scandinavië het veiligst voor automobilisten

De laatstgenoemde landen blijken overigens het veiligst voor automobilisten. Hier is de kans op een dodelijk ongeval namelijk het kleinst. Volgens de EU-statistieken stierven in 2022 in de gehele EU gemiddeld 46 mensen per miljoen inwoners. In Scandinavië ligt dit aantal lager. In Zweden is het in 2021 zelfs minder dan de helft, met 21 doden per miljoen inwoners. Dit getal is In Noorwegen 23, IJsland 24 en Denemarken 26. Zwitserland staat op de 5e plek met de minst dodelijke ongevallen met 31 personen per miljoen inwoners. Nederland scoort ook minder dan het Europese gemiddelde, met 35 personen.

Waar is de kans op een dodelijk ongeval het grootst?

Vooral in Oost-Europa is het risico op een ongeval met dodelijke afloop voor automobilisten groot. Hieronder de top 5 onveiligste landen voor automobilisten:

1. Roemenië: 86 doden per miljoen inwoners
2. Bulgarije 78 doden per miljoen inwoners
3. Kroatië 71 doden per miljoen inwoners
4. Portugal 63 doden per miljoen inwoners
5. Letland 60 doden per miljoen inwoners

Welke wegen zijn het (on)veiligst?

Naast het aantal dodelijke ongevallen, kijkt de Europese Commissie naar de wegen waar deze plaatsvinden. Uit de cijfers blijkt dat de meeste ongelukken met een dodelijke afloop (meer dan de helft) plaatsvinden op provinciale wegen. Daarna in steden (39 procent) en tot slot op snelwegen (9 procent).

Ga je op autovakantie?

Ga je op autovakantie? Stap dan alleen achter het stuur wanneer je goed uitgerust bent om ernstige ongelukken te voorkomen. Ook een te vol of verkeerd ingepakte auto kan zorgen voor problemen onderweg. Wil je weten waar je nog meer rekening mee moet houden? Lees dan dit artikel.

Bron: Europese Commissie, Algemeen Dagblad, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!