Komt de bosbrand dichtbij je vakantiebestemming? Dit is wat je moet doen

24 juli 2023
3 Min. leestijd

Eindelijk, je bent op je vakantiebestemming. Maar opeens blijkt dat er een bosbrand woedt in jouw omgeving. Wat moet je dan doen en bij wie moet je zijn? Wij leggen het uit in dit artikel.

Informeer je over de bosbrand

Om zeker te weten dat jouw vakantieadres veilig is, kun je voor vertrek contact opnemen met de reisorganisatie of receptie van je hotel, camping of appartement. Ben je al gearriveerd? Dan is het belangrijk om het nieuws goed in de gaten te houden. Voorafgaand aan de reis doe je er goed aan om te controleren wat het reisadvies van het land is. Door de kleurcode oranje of rood kun je van tevoren al weten of het verstandig is om de reis wel of niet te wagen. Als voor vertrek al bekend is dat er op je vakantiebestemming een bosbrand woedt (meestal geldt er dan een code oranje of rood), en je dan pas een annuleringsverzekering afsluit, heb je mogelijk geen recht op een vergoeding bij annulering.

Wat moet je doen als het vuur nadert?

In de zomer van 2023 gaat het goed mis. Door de extreme hitte en droogte, laaien er in veel landen bosbranden op. Op de Griekse eilanden Rhodos, Corfu, Evia en Peloponnesos worden duizenden mensen geëvacueerd. Ook branden hele hotels af. Is het vuur dichterbij gekomen? Let dan op deze zaken:

  • Houd de informatie van je reisorganisatie goed in de gaten
  • Neem alvast contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekering
  • Volg de instructies van de lokale autoriteiten
  • Bij nood, neem contact op met het ministerie Buitenlandse Zaken.

Is de kans op evacuatie groot?

Wanneer de situatie te gevaarlijk wordt, bestaat de kans dat je wordt geëvacueerd. Op zo’n moment moet je alleen je állerbelangrijkste bezittingen meenemen. Het is verstandig om hier vroeg rekening mee te houden, zodat je niet in de positie komt dat er geen tijd is om in te pakken. Hoe eerder je daarmee begint, hoe meer je nog in je tas kunt stoppen. Een lijst met de belangrijkste zaken:

  • Je paspoort en/of identiteitsbewijs
  • Je portemonnee en pasjes
  • Je telefoon (met oplader)
  • Medicijnen
  • Je autosleutel
  • Voedsel en eventueel benodigdheden voor jonge kinderen zoals luiers e.d.

Wat moet je doen bij terugkomst?

Heb je een annuleringsverzekering? Als je op tijd bent kun je mogelijk nog voor de reis naar een (brand)gevaarlijk gebied je reis annuleren. Als je deze niet hebt, of je moet je reis noodgedwongen afbreken kun je het Calamiteitenfonds raadplegen. Als het fonds de situatie kan aanmerken als calamiteit kun je mogelijk een vergoeding van hen krijgen. Hiervoor moet je een schadeclaim indienen bij de reisorganisatie. Ben je op dit moment in Zuidoost Rhodos? Dan is de situatie als een calamiteit verklaard. Lees hier wat je kunt doen.

Wil je weten waar je het verspreidingsgebied van een bosbrand nauwkeurig kan volgen? Lees dan dit artikel.

Bronnen: ANWB, Calamiteitenfonds, ANP. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!