De superflitspaal en andere nieuwe verkeersregels op de Franse snelweg: dit moet je weten voor een autovakantie naar Frankrijk

23 juni 2025
3 Min. leestijd

Ga je met de auto naar Frankrijk? Lees je dan (opnieuw) in over de verkeersregels. Want in 2025 zijn er veel nieuwe regels ingegaan. Daarom is het goed om te weten wat wel en niet (meer) kan op de snelweg en wat je er allemaal kunt tegenkomen.

Zonder tolbadge doorrijden bij de tolpoortjes in Frankrijk?

Stilstaan bij een tolpoortje behoort langzamerhand tot de verleden tijd. Tegenwoordig kun je een tolbadge aanschaffen om zo met 30 kilometer per uur door de poortjes te kunnen doorrijden. Het voordeel is dat je een tolbadge vaak door meerdere landen kunt rijden. Maar heb je deze niet? Dan is het op sommige wegen niet meer nodig om te moeten stoppen bij een poort. Deze snelwegen maken gebruik van free flow, oftewel het zijn elektronische tolwegen. Hiervoor moet je voorafgaand aan de reis je kenteken registreren, of je kunt dat doen bij een automaat langs de weg. Daarna wordt je kenteken herkend en kun je bij de Franse tolpoorten doorrijden zonder stil te staan. Achteraf worden de kosten in rekening gebracht.

De ANWB legt hier uit op welke wegen je free flow kunt gebruiken en waar je je kenteken kunt registeren.

Wat moet ik weten van de carpoolstrook?

Ook als je op doorreis bent, heb je te maken met de verkeersregels in Frankrijk. Denk aan de Périphérique in Parijs, waar vele toeristen langskomen voor hun doortocht naar bijvoorbeeld Spanje. Hier is nu ook een carpoolstrook aanwezig, een rijbaan waar alleen auto’s mogen rijden met meerdere personen. Rijd je zonder medepassagiers? Dan kun je een boete krijgen. Zo kan de superflitspaal zien of er 1 of meerdere personen in het voertuig aanwezig zijn.

Hier lees je meer over de regels op de Périphérique en de carpoolstrook in Parijs.

Hoe werkt de nieuwe ‘superflitspaal’ in Frankrijk?

Hij bestaat al een tijdje, maar toch is het goed om de gevolgen van de Franse superflitspaal niet te onderschatten. De geavanceerde flitser kan namelijk meerdere overtredingen tegelijk constateren. Bijvoorbeeld een dubbele boete voor het te hard door rood licht rijden. In de toekomst kan de flitser ook andere overtredingen vastleggen. Denk aan foutparkeren, het niet dragen van gordels of niet handsfree bellen.

Bovendien zijn de superflitspalen lastig te herkennen, ze zijn soms zelfs verstopt in de straatvoorzieningen. Alleen een klein bordje langs de weg verraad de aanwezigheid van de Franse flitser. Maar velen zal deze waarschuwing ontgaan. Je kunt de flitspaal tegenkomen in meerdere Franse steden.

Gaan de milieuzones verdwijnen in Frankrijk?

Momenteel zijn er in veel (grote) Franse steden lage-emissiezones. De vraag is echter hoelang deze blijven bestaan. Op moment van schrijven (juni 2025) kan er binnen onbepaald termijn worden besloten dat de milieuzones in Frankrijk gaan verdwijnen. Uit de eerste stemronde voor dit ingediende wetsvoorstel, blijkt het Franse parlement voorstander. Wanneer de definitieve stemronde zal zijn is nog onbekend. Voorlopig heb je in Frankrijk nog een geldige Crit’Air-sticker nodig, als je een lage-emissiezone binnengaat.

Bronnen: Nieuwsblad.be, RADAR, AD. Foto: ANP.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.