Drukte door paspoortpiek: vraag op tijd je paspoort aan voordat je op vakantie gaat

04 april 2024
2 Min. leestijd

Sinds 2014 is de geldigheidstermijn van je paspoort uitgebreid, van 5 naar 10 jaar. Hierdoor zijn er tussen 2019 en 2024 weinig paspoorten aangevraagd. Maar nu, 10 jaar na 2014, verlopen veel paspoorten ongeveer rond dezelfde tijd. Zo gaan veel mensen tegelijkertijd hun identiteitsbewijs vernieuwen, waardoor een paspoortpiek ontstaat. Deze is nu aan de gang. Wat voor gevolgen heeft dit voor jou?

Waar moet ik rekening mee houden?

De wachttijden voor het aanvragen van een paspoort duren langer dan normaal, omdat er nu eenmaal meer vraag is. Ook worden elk jaar sowieso al de meeste paspoorten in het voorjaar aangevraagd. Dat zullen er nu dus nog meer worden. Weet je al dat je dit jaar op vakantie gaat, maar verloopt je paspoort ook? Vraag hem dan voor de zekerheid ruim van tevoren aan, dan kom je niet in de knel met een uitgelopen wachttijd. Vermijd, als het kan, de laatste weken voor de zomervakantie.

Wat gaan gemeentes doen aan de paspoortpiek?

Verschillende gemeentes gaan de openingstijden verruimen. Ook wordt er gekeken naar extra personeel en het aanpassen van het afsprakensysteem. Sommige gemeentes hebben een brief verstuurd om mensen te wijzen op de drukte. Toch is het mogelijk dat de vraag naar een nieuw paspoort groter blijft dan de capaciteit van de gemeente. Wees dus op tijd, je kunt een paspoort immers niet bij een andere gemeente aanvragen.

Hoe lang duurt het aanvragen van een paspoort?

Een paspoort aanvragen duurt meestal 5 dagen. Toch kan het tijdens de paspoortpiek langer duren. Voorkom vakantiestress en vraag op tijd je nieuwe document aan. Rijksoverheid legt uit wat je moet meenemen voor de aanvraag. Als het paspoort klaarligt, heb je nog 3 maanden om hem af te halen. Wacht je langer? Dan wordt hij vernietigd. Let op, bij een paspoort voor je kinderen moeten zij aanwezig zijn bij de aanvraag en het afhalen.

Heb je vragen over het onderwerp? Op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens vind je meer informatie.

Bronnen: Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, Rijksoverheid, RTV Utrecht, Gemeente Apeldoorn. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!