Eerste Frans skigebied dicht vanwege te weinig sneeuw: dit is er aan de hand

23 september 2023
2 Min. leestijd

Skiën in de Alpen wordt steeds minder vanzelfsprekend. Vorig jaar hebben veel wintersportgebieden last van te weinig of slechte sneeuw gehad. Het Franse skigebied La Sambuy sluit daarom nu definitief de deuren, want (genoeg) sneeuw wordt er nauwelijks meer verwacht.

Niet meer rendabel

Het Franse La Sambuy kan de begroting niet meer rond krijgen, door de schaarse sneeuw. Dat zegt de burgemeester van de gemeente La Sambuy. Vroeger was het hier normaal om van 1 december tot 30 maart te kunnen skiën, maar tegenwoordig blijft het slechts zo’n 4 weken liggen. Om dan nog te zwijgen over de kwaliteit van de sneeuw. Alleen al het draaien van de skiliften is met zo’n kort wintersportseizoen niet meer rendabel, is de conclusie. Daarom gaat het relatief kleine skigebied nu dicht.

 

Wintersport in de Alpen wordt steeds zeldzamer

Het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change brengt in een rapport naar buiten dat waarschijnlijk 53 procent van de skigebieden op den duur te maken zal krijgen met te weinig sneeuw. Saint-Firmin, een ander skigebied in de Franse Alpen, nam bijvoorbeeld in 2022 al het besluit om een skilift op te ruimen.

Zijn er alternatieven?

In 2022-2023 bleek het wintersportseizoen al niet vlekkeloos te verlopen. Te weinig of slechte sneeuw zorgden voor veel problemen, waardoor er dat seizoen ook meer ongelukken voorkwamen. Er zijn andere gebieden in Europa waar je meer garantie hebt op sneeuw. Wij hebben in dit artikel een aantal leuke wintersportgebieden in Scandinavië verzameld.

Bronnen: Telegraaf, Algemeen Dagblad, NOS. Foto: Shutterstock.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over wintersport?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!