Wintersporten is levensgevaarlijk door de warmte, toename ernstige ongelukken

03 januari 2023
3 Min. leestijd

Het wintersportseizoen 2022-2023 is rumoerig begonnen. De kerstvakantie begint met verraderlijke papsneeuw en in het nieuwe jaar stijgen de temperaturen naar wel 20 graden in Zwitserland. Dit zorgt voor uiterst gevaarlijke situaties die sommige wintersporters moeten bekopen met dwarslaesies of zelfs de dood. Pistes die eigenlijk gesloten moeten, blijven vooralsnog open.

Extreem veel ski-ongelukken

Door de warmte is er relatief weinig sneeuw. Er wordt hierdoor veel gebruik gemaakt van kunstsneeuw. Maar dit bevordert de sneeuwpret niet. Het kan de pistes juist ijzig maken waardoor skiërs sneller vallen. Omdat naast de pistes nu geen zachte sneeuw ligt is de val dan veel harder en ernstiger dan normaal. Zo kun je bijvoorbeeld op een rots belanden.

Te warme skigebieden

De uitzonderlijke mate van ongelukken komt dus door de warmte. Frankrijk heeft al een aantal skigebieden gesloten. Toch wordt er vaak gewezen op de verantwoordelijkheid van de skiërs zelf. Zo zeggen liftondernemers dat wintersporters hun snelheid moeten aanpassen en adviseren ze extra lessen te nemen. Maar maatregelen nemen omwille van de veiligheid wordt vooralsnog niet gedaan.

Veilig skiën

Staat jouw wintersportvakantie al gepland? Laat het warme weer je pret niet bederven, maar pas wel goed op. Het is van groot belang dat je langzamer skiet dan je gewend bent. Door de slechte sneeuwkwaliteit gaat remmen lastiger. Neem bijvoorbeeld kortere bochten en werk aan je techniek. Het is nooit een slecht idee om daar een extra les voor te nemen.

Minder gevaar

Wees voorzichtig met steile hellingen. Het kan goed aanvoelen door de kunstsneeuw, maar je wilt zeker niet op een harde rots belanden. Zoek een piste uit die wat minder stijl is en sla de rode en zwarte piste een keer over. Uiteraard is het belangrijk om te zorgen dat je skispullen goed op orde zijn. Met geslepen ski’s heb je meer grip en wax zorgt voor een betere conditie. Ga je voor het eerst op wintersport? Dan heeft MAX Vandaag een aantal tips.

Neem een skiles!

Schroom het niet om een skiles te nemen. Hierdoor heb je net je vaardigheden wat beter onder controle. Nederlanders denken vaak dat ze geen skiles meer nodig hebben, maar zitten er dan toch naast. Veel Hollandse wintersporters hebben in totaal maar 1 week les gehad voordat ze het zelf denken te kunnen, blijkt uit onderzoek van Eurocross en het LUMC. Vooral mannen overschatten zichzelf geregeld. Op deze manier worden risico’s genomen die niet bij het skiniveau passen.

Bronnen: AD, Eurocross, Wintersport.nl Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!