Bijna op wintersport? Kijk uit met papsneeuw

21 februari 2024
2 Min. leestijd

Ga je eindelijk op je langverwachte wintersport? Let dan wel goed op, alarmcentrale Eurocross waarschuwt voor papsneeuw. De organisatie noemt het verstandig om nog een paar lessen te nemen voordat je zelf van de bergen afgaat.

Wat is papsneeuw?

Deze papsneeuw kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Het is eigenlijk een soort dooiende sneeuw, dat te zacht is om te skiën. Het ontstaat door de relatief warme temperaturen. Je beweegt hierdoor lastiger door de sneeuw omdat het te zwaar is om erdoorheen te komen. Je kunt ’s nachts ook niet zien hoe de sneeuw ’s weer opvriest. Waardoor het door de zachtheid een dikke ijsplaat kan worden. Hierdoor wordt de kans op ongelukken verhoogd.

Hoe voorkom je ongelukken door papsneeuw?

Laten uitgerekend Nederlanders nu de meest overmoedige wintersporters zijn. Vaak hebben Hollandse wintersporters in totaal maar 1 week les nodig om zichzelf geschikt genoeg te vinden. Uit onderzoek van Eurocross en het LUMC is gebleken dat – met name – mannen zichzelf kunnen overschatten. Zo worden er risico’s genomen die niet bij het skiniveau passen. Hierdoor is kans groter om in het gips thuiskomen. Neem dus meer lessen, vooral als je geen fervent wintersporter bent.

Wat zijn de gevaren van papsneeuw?

In het jaar 2023 is er ook al gewaarschuwd voor het fenomeen. Nu in 2024 zijn er fors meer ongelukken gemeld vanwege de slechte kwaliteit van sneeuw. Breuken, knieletsel en gescheurde kniebanden zijn vormen van letsel die snel ontstaan bij papsneeuw. Je glijdt er minder makkelijk doorheen, maar ook de opgevroren papsneeuw zorgt voor gevaarlijke situatie. Ogenschijnlijk lijkt het zachte sneeuw, maar vanwege de harde ijsplaat dat het daadwerkelijk is zorgt het voor een vele hardere landing dan verwacht.

Waar moet ik op letten als ik naar een wintersportgebied afreis?

Ga jij bijna op wintersport? In sommige landen is het verplicht om winterbanden en wanneer nodig sneeuwkettingen te gebruiken. Wil je weten waar? Lees het in dit artikel. Ga je bijna op wintersport maar kun je niet meer wachten? Niet getreurd, speel dan de wintersport memory op MAX Vandaag. Ook zijn er gebieden waar de kans op papsneeuw nihil is. Ga bijvoorbeeld een keer wintersporten in Scandinavië.

Bronnen: Parool, Eurocross, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!