Bijna op wintersport? Kijk uit met papsneeuw

25 december 2022
2 Min. leestijd

De kerstvakantie is begonnen en veel Nederlanders gaan eindelijk op hun langverwachte wintersport. Maar let wel goed op, alarmcentrale Eurocross waarschuwt voor papsneeuw in de Alpen. De organisatie noemt het verstandig om nog een paar lessen te nemen voordat je zelf van de bergen afgaat.

Papsneeuw

Deze kerstvakantie wordt er ‘Weihnachtstauwetter’ voorspeld. Dat betekent ‘kerstdooi’ dat ook wel papsneeuw wordt genoemd. Deze weersomstandigheid kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Skiën gaat lastiger omdat het zwaar is om door de sneeuw te komen. Je kunt ook niet zien hoe de sneeuw ’s nachts weer opvriest. Bovendien kan er onder de papsneeuw een ijsplaat liggen.

Nederlanders op wintersport

Laten uitgerekend Nederlanders nu de meest overmoedige wintersporters zijn. Vaak hebben Hollandse wintersporters in totaal maar 1 week les gehad voordat ze het zelf denken te kunnen. Uit onderzoek van Eurocross en het LUMC is gebleken dat – met name – mannen zichzelf kunnen overschatten. Zo worden er risico’s genomen die niet bij het skiniveau passen. Hierdoor is kans groter om in het gips thuiskomen.

Is er de hele vakantie papsneeuw?

Door de relatief warme temperaturen zal er de eerste week waarschijnlijk sprake zijn van papsneeuw. Die week zal ook bestaan uit hevige regenval, vooral bij pistes die lager zijn dan 2300 meter, zegt de Nederlandse Skivereniging. Het gaat om de skigebieden in de Alpen. Er kan op sommige plekken 10 centimeter regen vallen.

Gelukkig is na de Kerst de papsneeuw zo goed als verdwenen. Het maakt dan plaats voor verse ‘gewone’ sneeuw en als kers op de taart weer zonnige dagen.

Tips voor wintersport

Ga jij bijna op wintersport? In sommige landen is het verplicht om winterbanden en wanneer nodig sneeuwkettingen te gebruiken. Wil je weten waar? Lees het in dit artikel. Ga je bijna op wintersport maar kun je niet meer wachten? Niet getreurd, speel dan de wintersport memory op MAX Vandaag.

Bronnen: Parool, Eurocross, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!