Eten en drinken meenemen in het vliegtuig: mag het wel?

14 maart 2023
3 Min. leestijd

Wat aan eten en drinken wel en niet mee mag in een vliegtuig, is niet altijd duidelijk. Zo is het soms aan boord te koop, maar dit is doorgaans wel duur. Eigen eten en drinken meenemen is dan een beter alternatief, in ieder geval voor je portemonnee. Maar mag dit wel? En zo ja, wat mag er dan mee? 

Handbagage

Om bij je eten en drinken te kunnen tijdens de vlucht, zul je het in je handbagage moeten stoppen. Vrijwel alles mag mee in je handbagage, behalve spullen die op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staan. Hieronder vallen bijvoorbeeld voorwerpen met een scherpe punt, vuurwapens en gevaarlijke stoffen. Etenswaren staan niet op deze lijst. Deze mogen dus gewoon mee in je handbagage. Maar let op: vloeibare en smeerbare kaas of voedingswaren vallen onder de vloeistoffenregeling. Dus neem geen pot of tube pindakaas of mayonaise mee.

Vloeistoffen mogen ook mee, mits ze in verpakkingen van 100 milliliter zitten. Je mag dan een maximum van 1 liter  meenemen en de kleinere verpakkingen moeten  in een doorzichtige, hersluitbare zak van 1 liter gedaan worden. Een gevuld flesje met drinken zal dus niet door de veiligheidscontrole komen. Je kunt wel een leeg flesje meenemen. Deze mag je, na de veiligheidscontrole, op verschillende waterpunten op het vliegveld bijvullen.

Vloeistofregel

De vloeistofregel is er om te voorkomen dat terroristen gevaarlijke vloeistoffen in grote hoeveelheden kunnen meenemen. Je flesje mag je daarom wel bijvullen met water na de veiligheidscontrole. Ook mag je drinken kopen in de winkels op het vliegveld. Je drinken moet wel verzegeld zijn bij aankoop. Zorg er ook voor dat je een geldig aankoopbewijs bij je houdt voor eventuele controles.

Douane

Veel mensen spreken van de douane als het gaat over controles op het vliegveld. De douane controleert echter niet of mensen eten en drinken bij zich hebben. Dit gebeurt bij de veiligheidscontrole. Wat de douane wel controleert, is de in- en uitvoer van goederen. Hier wordt vooral gekeken naar de belastingen die betaald moeten worden. Daarnaast controleert de douane of goederen voldoen aan de veiligheids- en gezondheidsvoorschriften.

Zelf eten en drinken meenemen

Het meenemen van je eigen eten en drinken heeft een aantal voordelen. Zoals eerder genoemd, is het goedkoper. Het eten dat je kunt kopen op de luchthaven, maar ook het eten en drinken aan boord, is duurder dan in de supermarkt. Als je dus geen eten en drinken aangeboden krijgt tijdens je vlucht, is het verstandig om zelf wat mee te nemen.

Wat voor eten en drinken je meeneemt, maakt in principe niet uit. Denk er wel aan dat je niets kunt opwarmen aan boord. Houdt ook rekening met de smaakverandering. Je smaak verandert namelijk al op een hoogte van 10 kilometer. Van zoute smaken proeven we dan nog maar 20 tot 30 procent. Van zoete smaken is dit zelfs 15 tot 20 procent. Zorg er dus voor dat je eten en drinken met genoeg smaak meeneemt, zodat je ook op hoge hoogtes hiervan kunt genieten.

Eten en drinken in de auto

Vlieg je niet door de lucht, maar rijd je op de weg? Ook in de auto gelden er regels voor het eten en drinken onderweg.

Bronnen: NU.nl, Cosmopolitan, Schiphol.nl. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!