Met (klein)kinderen op vakantie? Zorg dat je toestemming hebt van de gezaghebbende ouder(s)

05 juli 2023
2 Min. leestijd

Voordat je op vakantie gaat, is het belangrijk om alles goed op orde te hebben voor vertrek. Je paspoort moet mee en je hebt misschien bepaalde vaccinaties nodig. Ga je met (klein)kinderen (jonger dan 18 jaar) op reis? Dan is er mogelijk nog een extra document die je niet moet vergeten.

Kinderontvoeringen voorkomen

Vanwege internationaal kinderontvoering is er een streng beleid bij grenscontroles voor reizen met kinderen. De ouder(s) met ouderlijk gezag moeten toestemming geven aan de andere ouder, of aan iemand anders die met het kind reist. Het formulier is niet verplicht, maar de Koninklijke Marechaussee raadt het wel aan om op voorhand bij je te hebben.

Minder kans op het missen van een vlucht

Het komt regelmatig voor dat ouders geen formulier bij zich hebben als ze door de grenscontrole willen. Het duurt lang om deze alsnog op dat moment te regelen. Zo kun je zelfs je vlucht missen. Ook zorg je dan voor lang oponthoud in de rij. Wanneer je het formulier van tevoren hebt geregeld scheelt het gedoe en ben je ook sneller bij de gate.

In dit artikel lees je nog meer tips om jouw reis door de luchthaven sneller te laten verlopen.

Met 1 ouder op reis

Als je met je kinderen, maar zonder de andere gezaghebbende ouder reist, heb je dus van die persoon officiële toestemming nodig. Zonder toestemming met een minderjarig kind naar het buitenland reizen, is internationale kinderontvoering.

Wil je op reis met je (klein)kinderen?

Gaat geen van de ouders mee op reis? Dan moeten beide ouders toestemming geven. Dit geld bijvoorbeeld ook als je kind mee op vakantie gaat met een vriendje. Het formulier dat je van tevoren kan downloaden is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Is je partner overleden? Ook dan heb je bepaalde formulieren nodig om langs een grenscontrole te gaan. Deze vind je hier.

Bronnen: Archief, RTL Nieuws, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!