Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie en boeken vaker last minute: dit is ons reisgedrag in 2024

30 juni 2024
2 Min. leestijd

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie. Het aantal last minute zomervakanties is zelfs met 142 procent gestegen in 2024, blijkt uit de vakantiemonitor van Zoover. Autovakanties worden juist steeds minder geboekt. In tegenstelling tot de resultaten van het vakantieonderzoek van ANWB, waaruit blijkt dat de auto dit jaar juist het favoriete vervoersmiddel is.

Waar gaan Nederlanders heen?

Spanje, Turkije en Griekenland zijn op basis van het zoek- en boekgedrag bij Zoover, de populairste landen onder Nederlanders. Frankrijk, Duitsland en België zijn daarentegen minder in trek. Mensen geven ondanks de inflatie nog steeds ongeveer evenveel uit aan hun vakantie. De gemiddelde reissom is 2359 euro, in 2023 was dit 2266 euro. Wel worden er relatief goedkopere tripjes geboekt.

De ANWB ziet juist dat Nederlanders graag naar Duitsland en Frankrijk gaan. Evenals Zoover concluderen ze dat vakantiegangers wel goedkopere vakanties boeken. Bijna 1 derde gaat korter op vakantie en ruim 1 derde kiest voor een bestemming zoals Albanië of Slovenië, waar de kosten lager liggen.

Wanneer boeken Nederlanders hun reis?

Mensen boeken steeds vaker last minute vakanties, ziet Zoover. Dit houdt in dat zij maximaal 6 weken voor aanvang de reis boeken. Er is een aanzienlijke stijging in het aantal personen die enkele weken tot dagen voor vertrek hun vakantie boeken. Het populairste land onder de last minutes is Spanje. Vorig jaar is dit nog Turkije. Daarnaast gaan mensen graag graag naar Griekenland en Egypte.

Met welke vervoersmiddelen gaan reizigers?

Volgens de ANWB kiest 55 procent van de mensen die meedoen aan het onderzoek voor de auto. 32 procent gaat met het vliegtuig en slechts 7 procent gaat met de trein op reis.

Wat is de populairste luchthaven om te vertrekken?

Düsseldorf Airport is de populairste luchthaven voor Nederlanders. 32,91 procent van reizigers vliegt vanaf de Duitse luchthaven. Daarna volgt Schiphol met 31,48 procent vertrekkende reizigers. Verschillende vakantiegangers geven aan via Düsseldorf te vertrekken, om niet met Transavia te hoeven vliegen. Dit jaar heeft deze vliegmaatschappij namelijk weer vluchten moeten annuleren. Na Schiphol wordt het meest voor Keulen Bonn Airport gekozen. Mogelijk komt dat door de lagere kosten bij Duitse luchthavens, bovendien is het aanbod hier ook veel groter.

Bronnen: ANP, ANWB, Zoover. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!