Openbare wifi van de camping, het hotel of restaurant? Laat die links liggen

24 juli 2023
3 Min. leestijd

Voor sommigen is de beschikbaarheid van wifi op hun vakantieadres enorm belangrijk. Maar is dit een openbaar wifi-netwerk? Dan kun je er beter niet mee verbinden.

Wifi

Dankzij wifi hoef jij je eigen internetbundel niet te gebruiken om te kunnen internetten of door sociale media heen te scrollen. Ideaal, ook als je op vakantie bent. Want zo kun je gemakkelijk met een app de menukaart laten vertalen, of die mooie fietsroutes opzoeken. Maar met sommige wifi netwerken kun je beter niet verbinden. Wanneer deze openbaar zijn bijvoorbeeld.

Openbare wifi

Net als bij openbare usb-poorten om je apparaten mee te kunnen opladen, kun je ook openbare wifi-netwerken beter links laten liggen. Hackers kunnen het netwerk namelijk manipuleren of zelf een eigen netwerk hebben aangemaakt waar je dan op inlogt. Doe je dit, dan stuur je onbewust gegevens naar de hacker in plaats van naar een betrouwbaar wifi-netwerk.

Hoe gevaarlijk is het?

Ben je eenmaal verbonden met het openbare wifi-netwerk waar hackers achter zitten of bij kunnen, dan zien zij allerlei gegevens van jou. Bijvoorbeeld je inloggegevens wanneer je inlogt op een account. Hieronder vallen dus ook je gegevens voor online bankieren en wachtwoorden. Maar een hacker of cybercrimineel kan ook je zoekgeschiedenis inzien en welke websites, foto’s en video’s je daadwerkelijk bekijkt. Hiermee kunnen mensen met kwaad in de zin jou afpersen. Bijvoorbeeld door losgeld te vragen in ruil voor het niet verspreiden van jouw gegevens of vertrouwelijke bestanden.

Zijn je gegevens om te kunnen internetbankieren in verkeerde handen, dan kan het voorkomen dat er aankopen op jouw naam worden gedaan. Of dat al je geld simpelweg in 1 keer verdwijnt van je bankrekening.

Hoe kun je toch veilig internetten op vakantie?

Er is een aantal dingen waar je op kunt letten om je eigen (online) veiligheid te waarborgen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een virtueel privénetwerk (VPN) van een betrouwbare provider. Hier betaal je meestal een bedrag voor, maar het zorgt voor een veilige verbinding tussen je apparaat en het internet door je internetverkeer te versleutelen en je online identiteit te verbergen. Hierdoor zijn je online activiteiten moeilijker te volgen en is het moeilijker om je gegevens te stelen.

Wil je geen gebruikmaken van een VPN, dan kun je ook andere dingen doen om veilig op het internet te kunnen:

  • Neem het zekere voor het onzekere en maak geen gebruik van openbare wifi-netwerken, maar gebruik toch je internetbundel. Hoe je data kunt besparen, lees je in dit artikel.
  • Zet ‘automatische verbinding maken’ uit op je apparaten. Zo verbinden deze niet meer automatisch met elk beschikbaar wifi-netwerk dat zij oppikken.
  • Ben je toch verbonden met een openbaar wifi-netwerk? Maak dan alleen gebruik van apps en niet van websites. Apps maken gebruik van een beveiligd netwerk, waardoor je gegevens versleuteld zijn en een hacker niet kan inzien wat je intikt wanneer je inlogt.
  • Maak je alsnog gebruik van een website, controleer dan of deze beveiligd is. Beveiligde websites beginnen met ‘https’ in plaats van ‘http’. Check ook of de url logisch is. Zitten er geen spelfouten in de link en is er een slotje te zien in de adresbalk van de browser? Is er geen slotje te zien of is deze rood? Log dan niet in.

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Bronnen: ANWB, KPN, NU,nl, VPNGids. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!