Treinstaking in België op 6 en 7 december: dit merken we ervan in Nederland

05 december 2023
2 Min. leestijd

Wil je op woensdag 6 of donderdag 7 december 2023 naar België? Dan kun je beter niet met het openbaar vervoer gaan. Treinpersoneel in het hele land legt deze dagen het werk neer. Er zullen geen tot nauwelijks treinen vertrekken. Vervelend als je met de trein naar ons buurland wil reizen voor pakjesavond , daar wordt het op 6 december gevierd. De treinstaking heeft daarnaast ook gevolgen voor sommige Nederlandse trajecten. Dit betekent het voor jou.

Treinstaking België

De treinstaking duurt 48 uur. Het begint al op 5 december om 22.00 uur en duurt tot donderdag 7 december 22.00 uur. Het Belgische spoorpersoneel legt het werk neer, omdat 2 grote vakbonden het al langer oneens zijn over de plannen van de spoorleiding. De laatstgenoemden willen dat het personeel productiever wordt, waardoor het personeel korter de tijd krijgt om zich voor te bereiden op de rit. Daarnaast hebben treinmedewerkers te maken met een hoge werkdruk en opkomende agressie. Bovendien zijn de Belgische spoorstructuur en systemen gedateerd waardoor personeel hinder ervaart.

Wat betekent de staking voor een reis naar België?

  • Binnenlands treinverkeer rijdt niet tot nauwelijks in België.
  • Heb je een treinticket (uitgezonderd van Eurostar (Thalys) en TGV) dat op 5, 6 of 7 december geldig is? Dan mag je deze van 4 tot 9 december 2023 gebruiken. Hiervoor hoef je niks te regelen. Lukt het inchecken niet? Dan kun je een servicemedewerker op het station om hulp vragen. Je kunt er ook voor kiezen om het ticket te annuleren, hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht.
  • Voor Eurostar (Thalys) en TGV geldt geen uitzondering. Deze ritten rijden vooralsnog wel via dienstregeling.

Wat merk ik in Nederland?

Op 6 december

Op 7 december

  • De Intercity naar Brussel zal volgens een gewijzigde dienstregeling rijden. Deze is vooralsnog niet bekend.
  • De treinen tussen Roosendaal en Antwerpen en tussen Maastricht en Luik zullen niet tot nauwelijks rijden.

Wil je weten of jouw rit doorgaat? Bekijk de actuele reisinformatie.

Bronnen: NS, ANP. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!