1 op de 5 ritten van de IC-direct raken vertraagd: heb je recht op compensatie?

03 december 2023
2 Min. leestijd

Wil je met de trein naar Antwerpen of Brussel? Dan kun je op Amsterdam Centraal opstappen en ben je binnen paar uur al in België met de IC-direct. Ook is deze trein geschikt voor reizigers van en naar Schiphol. Er is alleen 1 probleem, het traject heeft uitzonderlijk vaak last van vertragingen.

Hogesnelheidslijn

De IC-direct rijdt tussen Amsterdam Centraal en Brussel Zuid-Midi. Onderweg stopt hij op Schiphol, Rotterdam Centraal, Breda en Antwerpen. Door werkzaamheden aan het traject van de hogesnelheidslijn (HSL) ontstaan er al een lange tijd vertragingen. Een rit binnen dit traject is zelfs verzekerd van een plek in de lijst van de meeste treinvertragingen van Nederland. Er wordt namelijk gewerkt aan het spoor bij Rotterdam en bij Schiphol.

Vertraging van zeker 5 minuten

Op Rotterdam Centraal zijn er te weinig sporen beschikbaar vanwege de werkzaamheden. Zo kunnen treinen vaak niet uitwijken. Ook zijn de problemen verderop bij de viaducten bij Rijpwetering nog niet opgelost, waardoor de trein hier maximaal 80 kilometer per uur mag rijden. Dit is goed voor een vertraging van minstens 5 minuten bij de helft van de ritten tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda in november 2023. Terwijl de werkzaamheden eigenlijk in eerste instantie tot 2023 zouden duren.

Nieuwe Intercity rijdt nog niet vlekkeloos

Naast werkzaamheden is er een andere reden voor de problemen op de HSL. De nieuw geïntroduceerde Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), die de IC-direct moet gaan vervangen heeft nog te maken met enige kinderziektes, waardoor de ritten niet altijd vlekkeloos verlopen. Echter, als deze problemen zijn verholpen en de werkzaamheden voorbij zijn, zal de trein weer 160 kilometer per uur kunnen rijden. Zo zijn de grootste vertragingen hopelijk binnenkort weer verleden tijd.

Recht op compensatie bij (kleine) vertraging IC-direct?

De NS moet nog een besluit nemen over het geven van compensatie aan vertraagde reizigers. Eerder (in 2019) hebben zij dit wel gedaan bij reizigers met een jaarkaart voor de IC-direct, maar de vraag is of het nu weer gebeurt. De spoorwegmaatschappij zegt er nu over na te denken.

Bronnen: ANP, archief, NS. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!