Voor bijna 600 miljoen aan ‘corona-reisvouchers’ verzilverd

27 september 2022
2 Min. leestijd

Tussen de 300.000 en 350.000 reisvouchers die de reisbranche tijdens de coronacrisis uitdeelde, zijn volgens de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) inmiddels verzilverd. Hiermee zijn bijna alle verstrekte vouchers gebruikt.

Dat blijkt uit navraag van BNR bij reisbrancheorganisatie ANVR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Totaalwaarde van 600 miljoen euro

Volgens de SGR gaat het om 300.000 tot 350.000 reisvouchers die samen goed zijn voor een totaalwaarde van 600 miljoen euro. ANVR-directeur Frank Oostdam reflecteert op het verstrekken van de vouchers als een enorme klus.

Dat bijna alle vouchers nu zijn verzilverd, stemt hem tevreden. “Het is verbazingwekkend goed verlopen. Verwachtingen waren er niet, maar het is wel gegaan zoals gehoopt”, zegt hij bij BNR Nieuwsradio.

Reisvouchers voor vliegreizen ‘lastiger’

Een woordvoerder van de ACM geeft aan dat er wel een verschil zit tussen de verzilvering van de vouchers voor pakketreizen en de vouchers voor vliegreizen. Voor vliegreizen bleek het een stuk lastiger om een tegoedbon te krijgen, zegt hij.

Ook het terugbetalen van geld ging niet vanzelf, laat hij bij BNR weten. “Tickets worden vaak via tussenpersonen geboekt, bijvoorbeeld bij Vliegwinkel.nl of Cheaptickets en niet rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij. Daar bleek een tegoedbon krijgen of het terugbetalen van geld een stuk lastiger.”

Tips voor geld terug

Eerder besteedde MAX vakantieman uitgebreid aandacht aan de terugbetaling van reisvouchers voor vliegtickets. “Wie een los ticket heeft gekocht, moet contact opnemen met de vliegmaatschappij.” adviseerde MAX Ombudsman Jeanine Janssen eerder.

“Die zijn verplicht geannuleerde vluchten terug te betalen of een alternatief aan te bieden, bijvoorbeeld een voucher of een andere vlucht. Kunnen zij u zelf geen passend alternatief bieden, dan mag u een ticket bij een andere maatschappij boeken en die kosten bij hen terugvragen.” Om in plaats van een voucher toch je geld voor je vliegticket terug te krijgen, kun je deze vijf handige tips van MAX vakantieman doorlopen.

Bron: ANP Mediawatch, BNR Nieuwsradio

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!