Zware aardbeving treft Marokko in de regio rond Marrakech

09 september 2023
2 Min. leestijd

Marokko is in de nacht van 8 op 9 september 2023 getroffen door een zware aardbeving. Even na 23.00 uur lokale tijd, middernacht in Nederland, treft een aardbeving het land met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving ligt bij Oukaïmedene, zo’n 80 kilometer ten zuiden van Marrakech. Daar zijn ook de meeste slachtoffers gevallen.

De aardbeving was in een groot deel van Marokko te voelen. Het dodental is inmiddels opgelopen tot boven 1.000. Het dodental loopt vermoedelijk nog verder op. Reddingswerkers proberen zich een weg door het puin te banen om bij slachtoffers te komen. Daarnaast zijn er meer dan 1.200 gewonden geregistreerd.

ANWB en TUI

Een woordvoerder van de ANWB laat weten dat meerdere Nederlanders in Marokko zich vannacht hebben gemeld bij de ANWB Alarmcentrale. Ze kon nog niet zeggen wat voor hulp ze nodig hebben. Ook is er nog geen beeld van het precieze aantal Nederlanders in het gebied. Bij alarmcentrale van SOS International is er tot nu toe 1 melding binnengekomen.

Ook reisorganisatie TUI laat weten dat er in Marrakech zo’n 100 Nederlanders in het getroffen gebied zitten die via TUI hebben geboekt. “Zij zijn vannacht uit hun hotels gehaald en mogen terug zodra is vastgesteld dat dat veilig kan. Ze zijn natuurlijk erg geschrokken.” Via de organisatie is er nog een rondreis geboekt, met deze mensen wordt contact gezocht.

Het Rode Kruis opent giro 6868 voor hulp aan Marokko

Vanwege de hevige aardbeving in Marokko opent het Rode Kruis opent giro 6868. Mensen kunnen direct geld overmaken voor de hulpverlening van de Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet. Het Rode Kruis richt zich nu op de directe hulpverlening zoals het verzorgen van getroffenen met eerste hulp, medische hulp en psychosociale hulp. Het kabinet heeft 5 miljoen euro toegezegd voor noodhulp aan Marokko.

Bij de NOS zijn in een liveblog de laatste ontwikkelingen te volgen.

Bron: NOS Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • Elsy
  Elsy

  Vandaag bericht ontvangen dat mijn Bolderman-rondreis vanaf Marrakesh binnenkort doorgaat. Dat voelt niet goed, ben geen ramptoerist en vindt het vooral ongepast om daar nu naar toe te gaan, terwijl de bevolking zo getroffen is en een toerist niks toevoegt, wellicht alleen maar in de weg loopt. Ik had liever alternatieve adviezen ontvangen, ben teleurgesteld. en hoop dat de reis alsnog geannuleerd wordt.

 • Corrina Pos
  Corrina Pos

  wij hebben voor a.s zondag 17 september een rondreis door Marrakech staan gepland. Wij zouden graag de reis willen om boeken, omdat wij het niet gepast vinden om nu aldaar op vakantie te gaan, en omdat buitenlandse zaken code geel heeft gegeven, en gaan je eigen risico is. Wij krijgen tot nu toe bericht van travel holiday ( geboekt via Traveldeal) dat de reis gewoon doorgaat. Ook al telefonisch contact gehad en kreeg te horen dat om boeken niet van toepassing is. Als we annuleren zijn we ons geld kwijt.

  • Elsy
   Elsy

   Onbegrijpelijk dat reisorganisaties tot nu toe weigeren mee te werken aan de wens om NIET naar Marokko af te willen reizen.
   Omboeken òf kunnen annuleren, niet zo moeilijk toch? Begrip tonen dat men geen ramptoerist wil zijn, de situaties aldaar zijn al dramatisch genoeg. Het geld kan dan beter besteed worden aan het Rode Kruis.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!