Ingebruikname van de nieuwe snellere Intercity steeds dichterbij

28 april 2023
2 Min. leestijd

De komst van de nieuwe én snellere Intercity is een feit. Na de eerste testritten is de trein wel nog teruggestuurd naar de werkplaats, maar inmiddels wordt er weer volop getest. Hiermee zit de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) nog steeds in de laatste testfase.

Vertraging

Zoals treinen wel eens vertraging oplopen, is dat met de levering van de ICNG ook het geval. Van oorsprong is het idee om de treinen al in 2022 te laten rijden, maar vanwege leveringsproblemen die zijn ontstaan tijdens de coronapandemie is dit uitgesteld.

Testen, testen, testen

Nu de pandemie is afgelopen en de eerste trein is geleverd, moet de Intercity nog uitvoerig getest worden voordat hij in gebruik kan worden genomen. Tijdens de proefritten blijkt er een probleem met de sensor voor het sluiten van de deuren. De machinist kon zelf niet zien of deze goed waren gesloten. Inmiddels is dat probleem opgelost.

Tot 200 kilometer per uur

Het is de bedoeling dat de huidige intercity’s op de hogesnelheidslijn het komende jaar stapsgewijs worden vervangen door de nieuwe treinen. “Als alle huidige intercity’s vervangen zijn, kunnen ze vanaf dat moment ook de maximale snelheid van 200 kilometer per uur gaan rijden”, zegt programmamanager Maarten Bakker. Voorlopig rijdt de intercity net als andere treinen 160 kilometer per uur. Ben je benieuwd naar de voorzieningen in de trein? Dat kun je hier lezen.

Intercity in het buitenland al in gebruik

Van de nieuwe vloot worden straks 20 treinen klaargemaakt om ook op de Belgische sporen te kunnen rijden, ditzelfde geldt voor 2 andere toestellen die op het traject naar Duitsland worden ingezet. In andere Europese landen is hetzelfde type als de ICNG al in gebruik genomen.

Houd je niet van nieuwe, maar juist van oude treinen? Maak dan deze puzzel op MAX Vandaag!

Bron: ANP. Foto: ANP Foto.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!