NS tekent voor nieuwe dubbeldekkers in 2028: sneller en beter toegankelijk

07 maart 2023
2 Min. leestijd

NS bestelt 60 nieuwe treinstellen om hun vloot uit te breiden. Het bijzondere aan deze treinen is dat sommige delen enkele en andere delen dubbele dekken bevatten. Zo zijn de ze ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel. We zullen nog even moeten wachten, want de spoorwegmaatschappij hoopt de eerste treinen in 2028 in gebruik te nemen.

30.000 zitplaatsen

Het gaat om 30 dubbeldekkers met 4 rijtuigen en 30 dubbeldekkers met 6 rijtuigen. Samen is dat genoeg voor 30.000 zitplaatsen. De treinen worden voorzien van een gelijkvloerse instap en uitschuiftrede. Zo’n nieuwe trein kost niet niks, want de 60 stuks die NS heeft besteld kosten samen 600 miljoen euro.

Beter toegankelijk

“De gelijkvloerse instap van de enkeldeksrijtuigen maakt de trein beter toegankelijk’’, zegt Roel Okhouijsen, directeur nieuw materieel in een verklaring van NS. ”De dubbeldeksrijtuigen in het midden zorgen voor extra zitplaatsen. Vanzelfsprekend biedt de trein onze reizigers straks alle gemak tijdens hun reis, zoals oplaadpunten, wifi en comfortabele stoelen.’’

Kortere reistijd

De nieuwe trein kan op zijn snelst 160 kilometer per uur rijden, dat is sneller dan de huidige dubbeldekkers. Hiermee kan de reistijd worden verkort. De dubbeldekkers worden gebouwd door de Spaanse treinfabrikant CAF. Het bedrijf ontwierp ook de nieuwste Sprinter van NS die sinds 2018 in Nederland rondrijdt.

Vervangen en uitbreiden

Later zal de trein de dubbeldekkers van type DDZ vervangen, maar ook de huidige vloot uitbreiden. Bovendien staat in het contract dat er mogelijkheden zijn voor aanvullende bestellingen en die voor soortgelijke varianten die naar het buitenland kunnen rijden.

Vernieuwingen NS 2023

Alhoewel 2028 nog ver voor ons ligt, biedt de NS in 2023 ook nieuwe mogelijkheden om te kunnen reizen. Zo is het sinds kort mogelijk om met je pinpas te betalen in plaats van je OV-chipkaart. Het is daarnaast al een tijd mogelijk om in de app te zien hoe druk de trein is. Hiermee kun je voor een minder drukke trein kiezen.

Bronnen: Nu.nl, NS. Foto: NS

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!