Wanneer is er sprake van een pakketreis?

31 juli 2023
3 Min. leestijd

In de uitzendingen MAX vakantieman hoor je regelmatig het advies van Jeanine: boek een pakketreis. Zo is de organisatie waar je boekt verantwoordelijk voor alle onderdelen van je reis en moet deze een oplossing bieden wanneer iets niet uitpakt zoals verwacht. Maar wanneer is er eigenlijk sprake van een pakketreis?

Pakketreis of gekoppeld reisarrangement

Als je via een bepaalde website of winkel een vlucht met daarbij hotel, huurauto of excursie boekt, wordt het in principe gezien als een pakketreis. Dus als 1 overeenkomst. In dit geval is de organisatie waar je boekt verantwoordelijk voor alle onderdelen van je reis. Maar, dan moeten alle onderdelen wel bij dezelfde aanbieder op dezelfde site worden geboekt.

Doe je dat niet? Dan heb je mogelijk te maken met een gekoppeld reisarrangement. Hier boek je bijvoorbeeld via een andere aanbieder op een andere site. Je bent dan minder goed verzekerd als bij een pakketreis. Bij het laatste ben je namelijk ook gedekt tegen het ontzorgen als er iets misgaat tijdens de reis. Bij een gekoppeld reisarrangement heeft de aanbieder geen zorgplicht. Wil je zeker weten of je een pakketreis boekt? Bekijk dan de video hieronder.

In de uitzending van MAX vakantieman op 31 juli 2023 wordt er meer informatie over dit onderwerp uitgelegd. De hele aflevering bekijk je hier.

Toch geen pakketreis

Echter is er ook een uitzondering bij een pakketreis. Want als enkel het vervoer of de accommodatie wordt gecombineerd met een toeristische dienst, moet je even opletten. Wanneer de betreffende dienst minder dan 25 procent van de waarde van de combinatie is, geldt het níet als pakketreis. Zorg dat je de reis én accommodatie minstens aan de reis (van dezelfde aanbieder op dezelfde site) toevoegt om goed verzekerd op reis te gaan.

Controleer dit voor het boeken van je reis

Om ervoor te zorgen dat je een pakketreis hebt, kun je dus het beste een extra dienst erbij boeken. Dan heb je meer zekerheden vanuit de wet. Ook heb je meer zekerheid door te boeken bij een reisorganisatie die is aangesloten bij een geschillencommissie. Kies je zelden voor een pakketreis of een bedrijf dat is aangesloten bij de geschillencommissie, overweeg dan een rechtsbijstandsverzekering.

Niet alle pakketreizen zijn kant en klaar

Veel vakantiegangers denken dat pakketreizen kant en klare reizen zijn waar je niks kunt wijzigen. Maar dat hoeft niet. Wat velen niet weten is dat je alles kunt samenstellen om het een pakketreis te maken. Het moet alleen via dezelfde aanbieder op dezelfde website zijn geboekt.

Voordeliger uit zijn?

Wil je zo voordelig mogelijk op vakantie? Dan kan het lonen om vroeg te boeken, of juist last minute. Maar bij welke van de 2 bespaar je doorgaans het meest? Je leest het antwoord in dit artikel.

Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!