Wil je stemmen, maar ben je op vakantie? Zo kan het alsnog

03 maart 2023
2 Min. leestijd

Gaan de stembussen open terwijl jij op vakantie bent? Dan lijkt stemmen niet mogelijk. Maar met een goede voorbereiding kun je er alsnog voor zorgen dat jouw stem toch wordt geteld. Oók als je (tijdelijk) in het buitenland werkt of studeert. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

Welke soort verkiezingen

Er zijn verschillende soorten verkiezingen. Je kunt met je stemrecht stemmen op de leden van de Eerste- of Tweede Kamer. Ook kun je stemmen voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten, de waterschappen, de Gemeenteraad en tot slot heb je de Europese Parlementsverkiezingen. Als Nederlander heb je – soms zelfs vanaf je vakantieadres – het recht om je stem uit te brengen.

Mag ik per brief stemmen op vakantie?

In sommige gevallen mag je met een brief vanuit het buitenland stemmen. Bijvoorbeeld bij de Tweede Kamerverkiezingen en Europese Parlementsverkiezingen. Je moet dan een verzoek indienen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Zij zullen dan een stembiljet naar je toesturen.

Hoe kan ik iemand machtigen?

Je kunt ook iemand (die stemgerechtigd is) machtigen om namens jou te stemmen. Dat machtigen kan via een onderhandse volmacht of schriftelijke volmacht. Bij de 1e vorm moet degene die jouw stem uitbrengt uit dezelfde gemeente komen als jij. Bij de 2e hoeft dat niet, daar is dezelfde provincie of hetzelfde waterschap voldoende, alleen die optie vereist wel meer werk. In beide gevallen moet de gemachtigde jouw stem tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen.

Onderhandse volmacht

Op de stempas kun je de gegevens invullen van degene die je machtigt. Deze moeten jij en de gemachtigde ondertekenen. Dit heet onderhandse volmacht. Daarnaast moet een kopie van jouw identiteitsbewijs worden getoond. De Rijksoverheid geeft aan hoe dit precies zit.

Schriftelijke volmacht

Bij een schriftelijke volmacht mag iemand buiten jouw gemeente ook voor jou stemmen. Maar, hij of zij moet wel uit dezelfde provincie of waterschap komen. Hiervoor moet je een machtigingsformulier invullen. Deze kun je ophalen bij de gemeente, of downloaden op diens website. Tot een bepaalde datum kun je dat formulier inleveren bij jouw gemeente. De gemachtigde krijgt dan een volmachtbewijs toegestuurd. Deze mag niet meer worden ingetrokken. Een kopie van je identiteitsbewijs is hier niet nodig.

Degene die jouw machtiging heeft gekregen, mag maximaal 2 volmachten aannemen. Lees hier hoe dat met machtigingen zit.

Bronnen: Parlement, Rijksoverheid, Kiesraad. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!