Aquaplaning: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

28 maart 2023
3 Min. leestijd

Als het hard regent, kan het soms flink glad worden. Wanneer je op dat moment een auto bestuurt, is het handig je vaart (langzaam) te minderen. Zo voorkom je namelijk aquaplaning. Meestal loopt dit goed af, maar het kan leiden tot ernstige gevolgen. Wat houdt aquaplaning ook al weer in en hoe zorg je dat je er geen last van krijgt? Wij leggen het uit.

Wat is aquaplaning?

Doordat wegen nat zijn, kan je auto zijn grip verliezen. Banden met een slecht profiel kunnen het water lastig afvoeren en daardoor ga je als het ware glijden. Je voelt dat je even geen macht hebt over je wielen. Ook word je een beetje naar 1 kant getrokken. Als je te maken hebt met aquaplaning, is dit meestal van korte duur, ten minste, als je er veilig mee omgaat.

Hoe verminder ik de kans op aquaplaning?

De kans op aquaplaning kun je flink verminderen door banden met een juiste profieldiepte (minimaal 4 millimeter) te gebruiken, je snelheid ten tijde van regen te verlagen en een juiste bandenspanning. Hierdoor is de kans dat je gaat slippen een stuk kleiner. Belangrijk is dat je geen gas meer bijgeeft en dat – wanneer je je rem wilt gebruiken – dit zeer zachtjes doet. Een goede optie is om de koppeling in te drukken. Zo ga je niet harder, maar vinden banden wel eerder de grip terug omdat ze niet worden aangedreven.

Wat kun je doen bij aquaplaning?

Belangrijk is om goed te kijken en te sturen. Zodra je voorwielen dreigen te slippen kun je beter zachtjes sturen naar de richting die je op wilt. Bij een bocht ga je dan met de bocht mee in plaats van dat je doorrijdt. Raken je achterwielen juist van de baan? Dan is het belangrijk dat je zachtjes de tegengestelde richting instuurt om (weer) recht te rijden.

Ook het veranderen van de manier van kijken kan ongelukken voorkomen. Als je je richt op de gevaren voor je, zal je veel drastischer – en dus veel gevaarlijker – moeten sturen. Terwijl je, als je de denkbeeldige lijnen volgt naar een punt in de verte langs een obstakel, veel rustiger stuurt. Zo kom je veiliger langs hindernissen en is het slipgevaar afgenomen.

Wat moet je níet doen?

Het is dus belangrijk om goed te weten hoe je moet sturen en hoe je moet kijken. Maar bovenal is het voor jezelf en de andere bestuurders op de weg van belang dat je het verkeer veilig houdt. Verminder dus je snelheid en ga vooral níet te hard rijden. Ook moet je absoluut niet keihard op de rem trappen bij een stortbui. Hierdoor is de kans op aquaplaning juist groter.

Wet modus

Tegenwoordig beschikken sommige auto’s over een ‘wet modus’. Sommige Porsches hebben bijvoorbeeld een knop om aquaplaning te voorkomen. Het is belangrijk om te controleren of je die ook echt hebt. Het gebeurt vaak dat bestuurders denken dat de modus automatisch wordt aangezet door het besturingssysteem. Dit is niet altijd zo, alleen bij de allernieuwste Porsches. Ga er dus niet in eerste instantie van uit dat je auto op aquaplaning reageert, zo kun je ernstige ongelukken voorkomen.

Doe een slipcursus

Wil je in geval van nood goed om kunnen gaan met aquaplaning? Doe dan een slipcursus. Dit geeft je een veiliger gevoel als je onverwachts toch met aquaplaning te maken krijgt.

Bronnen: AD, MAX Vandaag, AutoWeek. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!