Deze veelgebruikte handgebaren betekenen iets heel anders in het buitenland

03 oktober 2023
3 Min. leestijd

In Nederland kijken we er niet raar van op wanneer iemand zijn duim opsteekt. Maar in andere delen van de wereld is dat wel anders. En zo zijn er nog meer handgebaren die je niet overal in dank worden afgenomen.

Duim omhoog

Zoals hierboven al benoemd, is een duim opsteken in Nederland heel gewoon, en zelfs positief. We bedoelen er immers mee dat iets ’top’ of ‘heel goed’ is. Maar in Iran, Afghanistan en zelfs delen van Griekenland en Italië kun je je duim maar beter niet opsteken. Daar zeg je met dit handgebaar ‘rot op’ of is het alsof je je middelvinger opsteekt.

handgebaar: duim omhoog en omlaag

Duim omlaag

De duim omlaag betekent voor ons dat iets niet in orde is, maar in sommige delen van het Midden-Oosten wordt dit gebaar juist opgevat als een positief teken. Even goed opletten dus als je daar wilt aangeven dat iets niet oké is.

handgebaar: oke teken

Wel of niet oké?

In Brazilië is het samenbrengen van je wijsvinger en duim geen teken dat iets ‘oke’ is, zoals hier. Daar wordt het gebaar als zeer beledigend ervaren. In Japan staat het handgebaar echter voor geld en in Frankrijk betekent het ‘nul’.

handgebaar: vredesteken

Niet zo’n vredig handgebaar

Het vredesteken, waarbij je je wijs- en middelvinger omhoogsteekt in de vorm van een V, kun je beter niet laten zien in sommige Gemenebestlanden. Tenminste, als je het gebaar maakt met de handpalm naar binnen. Want in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika betekent dit namelijk hetzelfde als een middelvinger opsteken.

fingers crossed - vingers gekruist

 

Geen fingers crossed

In Nederland kruisen we onze vingers om iemand geluk te wensen, maar in Vietnam beledig je er mensen mee. Daar staan de gekruiste vingers namelijk symbool voor de vrouwelijke genitaliën en is het een vulgair gebaar.

linkerhand niet gebruiken

Linkerhand niet gebruiken

Ga je naar het Midden-Oosten, Afrika of Zuidoost-Azië? Gebruik dan je rechterhand om spullen aan te nemen of handen te schudden. Je linkerhand gebruiken wordt als onrein gezien, omdat de linkerhand daar wordt geassocieerd met toiletbezoek.

Maar let op: in Japan, Noord- en Zuid-Korea en Thailand is het juist beleefd om beide handen te gebruiken.

wijzen

Wijzen

Iets of iemand aanwijzen kan in veel Aziatische landen voor boze blikken zorgen. Zo wordt het gebaar in de Filipijnen als zeer onbeschoft beschouwd. Wil je iets aankaarten, gebruik dan een open handpalm of platte hand.

Wenken

Wenken is geen vriendelijk gebaar

Iemand wenken met 1 of alle 5 je vingers is in de Filipijnen en India eveneens geen goed idee. Dit handgebaar gebruiken ze namelijk alleen voor dieren, zoals honden. Ook in Japan is iemand op deze manier wenken heel beledigend.

Nog meer handgebaren

Er zijn nog veel meer handgebaren die in het buitenland iets heel anders betekenen dan waar ze in Nederland voor staan. Om te voorkomen dat je mensen beledigt kun je je daarom het beste voorafgaand aan je reis goed inlezen over de cultuur van jouw land van bestemming.

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Bron: MAX Vandaag, Columbus Travel, RTL Nieuws, Business Insider. Foto’s: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • keesje39
    keesje39

    Ook in Nederland is het niet netjes om naar iemand te wijzen. Let eens op Astrid Joosten bij 2 voor 12, zij wijst altijd met geopende hand.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!