Gelukkig nieuwjaar! Deze bijzondere nieuwjaarstradities viert men in het buitenland

01 januari 2024
3 Min. leestijd

In Nederland eten we oliebollen, drinken we champagne en duiken de echte durfallen op 1 januari de zee in voor een Nieuwjaarduik. In het buitenland houden ze er echter andere bijzondere nieuwjaarstradities op na.

Spanje

In Spanje is het traditie om in de eerste 12 klokslagen van het nieuwe jaar 12 druiven te eten. Hier komt wel enige oefening bij kijken. Elke druif staat voor een maand van het jaar. Krijg je alle druiven naar binnen voor de tijd om is? Dan brengt dat een jaar lang geluk.

Denemarken

In Denemarken kijken mensen niet gek op wanneer er op 1 januari een enorme stapel scherven voor de deur ligt. Hier wordt servies namelijk tegen de deuren van goede vrienden en buren gegooid, als teken van vriendschap. Hoe meer scherven er voor je deur liggen, hoe meer geluk je zal hebben.

Venetië

Houd je van romantiek? Dan is de jaarwisseling vieren in Venetië wellicht iets voor jou en je geliefde. Ieder jaar verzamelen honderden mensen zich op het Piazza San Marco om hun partner om 12 uur een flinke pakkerd geven.

Duitsland

Als je altijd al benieuwd bent geweest naar wat de toekomst brengt, dan kom je aan je trekken in Duitsland tijdens de jaarwisseling. Op oudejaarsavond smelt men lood met een lepel en een kaars, waarna ze dit in een pot met koud water gieten. De vormen die het lood aanneemt voorspellen je toekomst.

Brazilië

In Brazilië kleedt men zich volledig in het wit met Oud en Nieuw. Dit doen ze omdat wit voor hen staat van geluk, vrede en het verjagen van kwade geesten. Velen verzamelen zich tijdens de jaarwisseling op het strand. Hier springen ze over 7 golven om hun wensen uit te laten komen en om bloemen in de zee te gooien, als offer aan de Afro-Braziliaanse zeegodin Iemanjá.

Mexico

Zet je (lege) koffer maar vast klaar, want in Mexico is het een nieuwjaarstraditie om een blokje om te lopen met je koffer wanneer de klok 12 slaat. Zo zal je in het nieuwe jaar het geluk hebben om mooie reizen te mogen maken.

Griekenland

In Griekenland wordt een ronde cake gebakken met een munt erin. Krijg jij het stuk met de munt? Dan zul je het meeste geluk hebben in het nieuwe jaar. Ook hangen de Grieken voor geluk en voorspoed uien boven de deur. En op 1 januari worden de kinderen hiermee wakker gemaakt met een klopje op hun hoofd.

Ben je benieuwd naar meer reisnieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Bron: Paradijs Magazine, Reizen door Europa, Olivette, Harpers Bazaar. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!