In deze situaties mag je de vluchtstrook gebruiken

16 maart 2024
3 Min. leestijd

Langs verschillende (snel)wegen ligt een vluchtstrook. Deze dient om hulpdiensten snel op de plek van een ongeluk te laten komen. Maar in welke situaties mag je zelf de vluchtstrook gebruiken? En in welke situaties kun je een flinke boete krijgen voor het gebruiken van de vluchtstrook?

Wanneer mag je op de vluchtstrook rijden?

Over het algemeen is de vluchtstrook, op een enkele verkeersaso die files probeert te omzeilen na, leeg. Dat is maar goed ook, want daardoor kunnen hulpdiensten relatief snel ter plaatse zijn als zich een ongeluk of medisch noodgeval voordoet. Er zijn ook situaties waarin je de vluchtstrook wel mag gebruiken. Wanneer het heel druk is op de reguliere rijbanen, kan de strook ingezet worden als spitsstrook. Zodra deze strook opengaat, licht er een groene pijl op boven de vluchtstrook. Het is dan ook de bedoeling dat je deze gebruikt. Je moet immers zoveel mogelijk rechts rijden wanneer je niet inhaalt. De maximumsnelheid kan wel lager liggen op de spitsstrook, maar dan is dit op de borden aangegeven. Rijkswaterstaat controleert, wanneer de spitsstrook open is, via camerabeelden of er geen calamiteiten op de weg zijn. Als deze er wel zijn, wordt de spitsstrook weer gesloten zodat deze door de hulpdiensten als vluchtstrook kan worden gebruikt.

Wanneer mag je op de vluchtstrook stilstaan?

Als je een persoonlijk noodgeval hebt, mag je uitwijken naar de vluchtstrook. De meest voorkomende voorbeelden hiervan zijn wanneer je moet uitwijken voor gevaar, je auto niet meer werkt of een van de inzittenden onwel wordt. Maar zelfs dan geldt dat als het veilig kan, je het beste door kunt rijden tot de volgende afrit of parkeerplaats.

De vluchtstrook gebruiken bij slecht weer is formeel niet toegestaan, maar de politie zal er niet snel een boete voor geven. Het is namelijk ook niet gewenst dat mensen die vanwege het weer écht niet durven te rijden toch gaan rijden om een boete te voorkomen. In dit artikel kun je meer lezen over regels en adviezen omtrent gebruik van de vluchtstrook bij noodweer.

Voor een sanitaire stop mag de vluchtstrook alleen gebruikt worden indien het kinderen of ouderen betreft. Het is hoe dan ook beter om nog een paar kilometer door te rijden, want stoppen bij een tankstation of parkeerplaats is altijd veiliger.

 

Boete

Zoals gezegd zijn er uitzonderingen waarbij de politie niet direct een boete zal uitschrijven, maar het ongeoorloofd stilstaan op de vluchtstrook kan een boete van 300 euro opleveren. De boete voor ongeoorloofd over de vluchtstrook rijden bedraagt zelfs 420 euro. Dus rijd als het even kan door naar een tankstation, parkeerplaats of neem de eerst volgende afslag.

Bronnen: AD, MAX Vandaag, Rijkswaterstaat, Autoweek, Tuning Gids. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!