Op reis met het gele boekje? Gele koorts kan er mogelijk niet in worden vermeld

31 mei 2023
2 Min. leestijd

Heb je een prik tegen gele koorts gehaald? Dan kan dit mogelijk niet in het gele boekje worden vermeld. In dit boekje worden normaal gesproken alle injecties genoteerd. Maar sinds de boekjes veelvuldig zijn aangevraagd tijdens de coronapandemie, zijn deze versies niet geschikt voor het vermelden van gele koorts.

Waarom kan het niet worden vermeld?

In de ruimte die gereserveerd is voor juist deze prik, moeten ook de naam en geboortedatum van de houder kunnen worden vermeld. Dat was ooit een wens van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Niet alle boekjes die tijdens de pandemie zijn uitgegeven, hebben die ruimte. Het gaat om boekjes die toch in omloop zijn gekomen ondanks het feit dat de uitgever, de SDU, er destijds al tienduizenden heeft laten vernietigen nadat deze fout aan het licht was gekomen.

Een woordvoerder van de SDU schat dat er nog enkele tienduizenden boekjes met een onvoldoende gelekoortsvak in omloop zijn.

Hoe wordt het probleem opgelost?

Mensen die daar nu nietsvermoedend mee bij bijvoorbeeld de GGD komen, krijgen meestal een extra boekje waarin de gelekoortsprik wel op de goede manier wordt vermeld. Volgens de SDU zijn alle prikinstanties er alert op dat de gevaccineerden de goede boekjes meekrijgen.

Het vaccinatieboekje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is al jaren in omloop en is lange tijd vooral gebruikt door mensen die veel reizen.

Gele koorts

De gelekoortsmug komt met name voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Sommige landen eisen zelfs een vaccinatiebewijs voor toelating. 1 op de 5 mensen die besmet raken worden ook echt ziek. Echter kunnen de klachten – als je ziek wordt – oplopen van mild tot ernstig. Zo overlijdt 1 op de 10 patiënten aan gele koorts. Het vaccineren tegen de ziekte is daarom van belang.

Ga je een verre reis maken? Let er dan altijd op dat je de aanbevolen vaccinaties haalt. Zo kun je ernstige uitheemse ziektes voorkomen.

Bronnen: ANP, RIVM. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!