Parkeren buiten de vakken, krijg je daar een boete voor?

04 november 2023
3 Min. leestijd

Bij het behalen van ons rijbewijs leren we allemaal dat we binnen de vakken moeten parkeren. Maar wat als je over meer dan 1 vak parkeert omdat je bijvoorbeeld makkelijker uit wilt kunnen stappen? Mag dat of krijg je dan een boete? 

Openbare- of particulieren parkeerplaats

Om te kunnen bepalen of parkeren buiten de vakken strafbaar is, moet je eerst weten of je op een openbaar of particulier parkeerterrein staat. Want alleen op een openbare parkeerplaats is het strafbaar om buiten de vakken te parkeren. Een boete kan oplopen tot 110 euro en daar komen nog administratiekosten bij. Op de bon staat de code R397j. Dit is de feitcode op grond waarvan de boete wordt bepaald.

Let op dat de parkeerplaats duidelijk moet zijn aangegeven met de blauwe P(arkeer)borden met nummers E4 tot en met E10, E12 of E13 of blauwe lijnen bij de parkeervakken. Is dit niet het geval, dan is dat een reden om bezwaar te maken tegen een boete.

Krijg je een boete voor parkeren buiten de vakken?

Hoewel het in theorie dus strafbaar is, wordt er in de praktijk niet vaak een bekeuring uitgeschreven voor niet goed in de vakken staan. Het is vaak geen moedwil, maar gebrek aan inzicht waardoor de auto niet binnen de lijnen staat. Tegenwoordig zijn de parkeervakken een stuk kleiner (of onze auto’s steeds groter), waardoor je soms niet anders kunt. Uitstappen is soms lastig als je binnen de lijnen blijft. Wie daarentegen doelbewust de auto over 2 plekken zet, kan wel rekenen op een bekeuring.

Zijn er uitzonderingen voor het parkeren in 2 vakken?

Zeker. Als je aan het laden en lossen bent of iemand uit laat stappen, mag je kort de auto iets minder nauwkeurig neerzetten. Kijk wel of je hierdoor het verkeer niet hindert of verhindert dat een ander kan parkeren als er niet veel plaats is.

Een boete is één, maar wegslepen zal niet zo snel gebeuren. Hiertoe wordt alleen overgegaan als de auto gevaarlijk geparkeerd staat, de doorstroom van het verkeer belemmert of als het voertuig onrechtmatig op een invalidenparkeerplaats staat.

Tips om goed te parkeren in een parkeervak

Schat zo goed mogelijk in of jouw auto in het parkeervak past. Geef duidelijk aan dat je gaat parkeren en kijk om je heen of het veilig is om de auto in het parkeervak te draaien. Het beste overzicht rond je auto heb je als je hem achteruit erin zet. Kijk goed in je spiegels naar de lijnen op de grond. Twijfel je of je goed staat? Doe dan de deur open en kijk of je binnen de lijnen staat. Meer parkeertips lees je in dit artikel. Rijd je weer weg, kijk dan goed om je heen of er nog ander verkeer aankomt. Zij hebben voorrang, jij rijdt immers weg vanuit een stilstaande positie.

Bron: AD, ANWB, Veilig Verkeer Nederland. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • pinkelotje
  pinkelotje

  Ik ben het niet bepaald eens met bovenstaande, dat achteruit inparkeren het meeste overzicht geeft. Juist de mensen die achteruit inparkeren staan maar zelden in 1 vak en dus juist in 2. Juist zij zijn er de oorzaak van dat veel parkeerplekken die er eigenlijk wel zijn, niet gebruikt kunnen worden.
  Naar mijn mening moet het dan ook verboden worden achteruit in te parkeren, tenzij je achter elkaar komt te staan hierdoor ( bijvoorbeeld aan de kant van de weg ). Dit zou veel ellende wegnemen.
  En juist door dit gegeven ben ik van mening, dat je bij achteruit inparkeren minder overzicht hebt, dan wanneer je vooruit inparkeert.

  • Jan Hulshof
   Jan Hulshof

   Beste Pinkelotje, als je je buitenspiegel(s) slim gebruikt, dan kun je prima achteruit inparkeren. Zorg er dan voor dat de zijlijn(en) van het parkeervak goed zichtbaar zijn in je spiegel(s). Desnoods de spiegel(s) hiervoor even iets naar beneden kantelen zodat je de grond pal naast je auto goed kunt zien. Als je dan weer wegrijdt, dan heb je een prima uitzicht op de weg en op het langsrijdende verkeer. Wel zo veilig. En zet natuurlijk de spiegel(s) daarna weer in de oorspronkelijke stand.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!