Reisaanbieders blijven consumenten met aanbiedingen misleiden

27 februari 2024
3 Min. leestijd

Voor een paar 100 euro all-inclusive een week naar Turkije of voor een paar tientjes vliegen naar een Grieks eiland, het lijkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat reisaanbieders consumenten nog steeds misleiden. Achter de ‘mooie’ aanbiedingen schuilen vaak verborgen kosten.

Verborgen kosten

Wie denkt een all-in prijs te betalen komt bij sommige reisaanbieders bedrogen uit. Eenmaal ver in het boekingsproces komen er langzaam steeds meer kosten bij. Schoonmaakkosten, servicekosten of zelfs de toeristenbelasting. Verplichte kosten moeten in de aanbiedingsprijs verrekent zijn of er moet duidelijk worden vermeld, dat er nog kosten bijkomen. “Alle onvermijdbare kosten moeten in de aanbieding zitten”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond tegen Editie NL.

Welke reisaanbieders tonen misleidende advertenties

De Consumentenbond controleerde 250 reisaanbiedingen van 10 verschillende aanbieders op wat je krijgt voor de geadverteerde prijs:

  • Bij Prijsvrij/D-reizen, KLM Holidays/Transavia Holidays en Expedia klopte geen enkele aanbieding.
  • Bij The Travel Club is de prijs van 8 procent van de onderzochte aanbiedingen ook de uiteindelijke prijs.
  • Bij TUI klopt 16 procent van de getoonde prijs, bij Dé VakantieDiscounter 26 procent en bij FTI iets meer dan de helft.
  • Bij ANWB Reizen klopt 72 procent, bij Sunweb eveneens 72 procent en bij Corendon  is 92procent van de aanbiedingen te boeken zoals ze worden getoond (Bron: Consumentenbond).

Hardleers

Het is niet voor het eerst dat de Consumentbond hier onderzoek naar doet en reisaanbieders waarschuwt. Ook in 2023 trekt de bond aan de bel. Met ruim 80 procent van de aanbiedingen die dan worden getoond, is iets mis. De bond maakt er melding van bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarna reisaanbieders beterschap beloven. In werkelijkheid is er nog niet veel gebeurd. “We zien nog steeds talloze misleidende advertenties. Dat er in een jaar tijd zo weinig is verbeterd, vinden wij ronduit teleurstellend”, aldus Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. De bond heeft de ACM wederom gevraagd te handhaven en reisaanbieders te dwingen om duidelijk te zijn over hun prijzen.

Waar moet je op letten bij het boeken van een reis?

Wanneer je een reis boekt en de prijs lijkt te mooi om waar te zijn, dan is dat in 9 van de 10 gevallen ook zo. Controleer voor het boeken eerst wat de bijkomende kosten zijn (de kleine lettertjes). Vergelijk verschillende reisaanbieders voor je boekt. En als je ver in het boekingsproces zit en je twijfelt, breek de boeking dan af. In ieder geval voor het betaalproces. Neem eventueel direct contact op met de reisorganisatie en stel je vragen of ga langs bij een reisbureau en laat je goed voorlichten.

Bron: Consumentenbond, RTL Nieuws, ANP Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!