Vaarverboden en stremmingen: ook pleziervaart heeft last van droogte

25 augustus 2022
2 Min. leestijd

Nederland vanaf het water: langs bruggen en sluizen is het voor velen de meest authentieke manier om ons waterrijke land te leren kennen. Maar de aanhoudende droogte gooit op veel vaarroutes ook voor de pleziervaart roet in het eten. MAX vakantieman zette de belangrijkste stremmingen op een rij.

Lage waterstanden, een te grote zoutinlaat vanuit zee en bruggen die door de hitte uitzetten, door grote droogte en de hoge temperaturen deze zomer zijn verschillende vaarroutes ook voor pleziervaart gestremd, of slechts beperkt te gebruiken.

Stroomrichting omgedraaid

Het meest in het oog springt het vaarverbod op de de Leidsche Rijn, tussen Utrecht en Harmelen. Vanwege de droogte en de dreigende verzilting uit zee is daar sinds 18 juli de stroomrichting omgedraaid. Extra wateraanvoer voorziet het westen van het land van voldoende zoetwater. Tussen de kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal en de Haanwijkersluis in Harmele,n is het vaarwater daarom tot nader order afgesloten.

Houd er verderop in Bodegraven rekening mee dat de sluis om diezelfde reden nog maar drie keer per dag geschut wordt. Ook de Rijnlandsluis bij Spaarndam heeft aangepaste schutmomenten. De beroepsvaart wordt op aanbod geschut, waarbij de recreatievaart tot maximaal drie keer per dag kan meeliften. De wachttijd voor pleziervaart loopt hierdoor wel op tot 2 a 5 uur.

Volledig gestremd voor pleziervaart

Bij Weesp is de sluis sinds 19 augustus helemaal afgesloten en ook de Buitensluis in Schiedam en de Vlaardinger Driesluis zijn ’tot nader bericht’ volledig gestremd. Om de waterkwaliteit van de natuurgebieden Naardermeer en de Spiegelplas goed te houden, is bij de Penbrug zelfs een tijdelijke damwand geslagen waarmee de Muidertrekvaart niet meer toegankelijk is vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal, zo meldt het waterschap Amstel Gooi en Vecht.

 

Op de site van het Watersportverbond staan de meest actuele stremmingen. Ga je varen? Raadpleeg dan vooraf altijd even deze website.

 

Bron: Watersportverbond, Rijkswaterstaat, Telegraaf, Waterschap Amstel Gooi een Vecht, Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!