Geen auto? Dan zijn veel voorzieningen lastig bereikbaar

02 november 2022
2 Min. leestijd

In Nederland zijn veel belangrijke voorzieningen en werkgelegenheden lastig te bereiken voor mensen zonder auto. Het geldt met name voor burgers die buiten de Randstad wonen. Dit concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). In hun rapport staat dat autobestuurders veruit de hoogste bereikbaarheid van voorzieningen en banen hebben, zelfs in de spitsuren. “Mensen die gebruik (moeten) maken van openbaar vervoer en fiets ervaren een veel lager niveau van bereikbaarheid”, aldus het PBL.

 

Slechte toegang tot gezondheidszorg

Mensen zonder auto die buiten een stadskern of op het platte land wonen hebben een aanzienlijk lagere bereikbaarheid tot banen, gezondheidszorg, onderwijs en winkels dan mensen in de Randstad. Dit komt omdat het openbaar vervoer in dit gebied frequenter rijdt en ook zijn de voorzieningen vaak dichterbij.

 

Fiets als alternatief

Bovendien neemt de bereikbaarheid in het openbaar vervoer af in de daluren, omdat de voertuigen dan minder bezet zijn. De fiets kan dan een prima alternatief zijn, maar buiten het centrum, in dorpen of in het landelijk gebied is de fietsbereikbaarheid vrij beperkt.

 

Binnen half uur geen ziekenhuis

3 op de 10 ouderen kunnen binnen een half uur geen ziekenhuis of buitenpolikliniek bereiken zonder auto. Bij 1 op de 10 lukt dit niet eens binnen 3 kwartier. Ook wordt vaak de schoolkeuze van een jongere belemmerd door de matige bereikbaarheid van het openbaar vervoer.

 

Onbereikbaarheid gedeeltelijk gevolg van politieke keuzes

Het PBL noemt de onbereikbaarheid gedeeltelijk het gevolg van politieke keuzes. Zo zou het verkeersbeleid te veel beperkt zijn tot het bestrijden van files en zorgen voor betere doorstroming. Met hun rapport hoopt het PBL inzicht te bieden in de consequenties van de keuzes voor bereikbaarheid van verschillende typen activiteiten, geografische gebieden en voor verschillende bevolkingsgroepen.

 

Bronnen: PBL, AD, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!