Auto slim en veilig inpakken voor de vakantie? Zo pak je dat aan

19 juli 2023
3 Min. leestijd

De auto inpakken voor de vakantie is best een hele klus. Zeker als je met meerdere mensen weggaat, komen er veel spullen bij kijken. Daarom kunnen een paar tips over hoe je alles slim en veilig inpakt zeker geen kwaad. 

Auto inpakken

De auto inpakken kost enige voorbereiding en maat-en denkwerk. Want wat kan en neem je allemaal mee? En wat kun je het beste waar neerleggen? Hoe je de auto zo efficiënt mogelijk inpakt zonder ongelukjes te veroorzaken, leggen wij uit.

Wat wil je meenemen?

Bedenk van tevoren goed wat je allemaal mee wilt nemen op vakantie en of dit echt nodig is. Op de camping is een föhn niet altijd noodzakelijk. En moeten er zoveel spelletjes of boeken mee? Meestal gebruik je niet alles van wat je allemaal meeneemt. Door alleen het belangrijkste mee te nemen, kun je een hoop onnodig geprop en daarmee gevaarlijke situaties en extra benzineverbruik voorkomen. Want hoe zwaarder de auto, hoe meer benzineverbruik.

Wat kan er daadwerkelijk mee?

Als je eenmaal hebt besloten wat volgens jou echt mee moet, is het wel nog verstandig om te controleren of het allemaal ook daadwerkelijk mee kan. Want hoeveel kan jouw auto aan maximaal gewicht dragen? Dit kun je controleren op het kentekenbewijs. Weeg daarna je bagage en check of dit mee kan in combinatie met het lichaamsgewicht van jou en je medepassagiers.

Zwaarste tassen onderop

Is eenmaal duidelijk wat allemaal meegaat op vakantie, dan kun je dit inpakken. Doe de tassen met de zwaarste spullen onderop en plaats deze zo dicht mogelijk tegen de leuning van de achterbank. Zo plet je niets, en is de kans op onveilige situaties, zoals zware vliegende tassen, bij een ongeval kleiner.

Wat moet juist bovenop?

Leg spullen die je onderweg nodig hebt of kan hebben binnen handbereik. Denk hierbij aan eten en drinken, kleren en toiletartikelen voor als je een tussenstop met overnachting moet maken. Maar ook gereedschap om een band te vervangen en een EHBO-kitje.

Niet te veel stapelen

Probeer je spullen niet te veel te stapelen. Kan het echt niet anders en komt je bagage boven de rugleuning van de achterbank uit? Doe dan een bagagenet over de bagage heen of plaats traliewerk. Zo kunnen er geen tassen of koffers naar voren schieten bij een eventuele noodstop.

Dakkoffer inpakken

Wil je extra veel meenemen, dan kun je een dakkoffer gebruiken. Hou hierbij rekening met de maximale dakbelasting en ga hier niet overheen, want dit kan het weggedrag sterk beïnvloeden. Monteer de koffer midden op het dak van de auto. Zo voorkom je dat de auto sneller kan gaan slingeren.

Auto helemaal ingepakt?

Heb je de auto helemaal ingepakt en zit ‘ie nogal vol? Zorg dan voor de juiste bandenspanning. Meestal moet je deze iets verhogen als de auto zwaarder wordt. Zo voorkom je extra benzineverbruik en heb je een betere wegligging. Hoe hoog de bandenspanning moet zijn, staat aangegeven in het instructieboekje van de auto, soms ook in het tankklepje of aan de binnenzijde van de deur en op de bandenpomp zelf.

 

Bron: Archief, MAX Vandaag, ANWB. Foto: Shutterstock

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!