Het aantal verkeersongevallen neemt toe in Nederland: dit is de meest en minst veilige gemeente

02 februari 2024
2 Min. leestijd

Het aantal verkeersongevallen in Nederland is toegenomen in 2022. Er zijn zijn er dit jaar 6,8 procent meer dan in 2021. Het gaat om incidenten met auto’s, fietsers en voetgangers. Waar komt deze forse stijging vandaan en in welke gemeente vallen de meeste en minste ongelukken?

Waar zijn de meeste verkeersongevallen?

De meeste ongelukken gebeuren in 2022 in de provincie Zuid-Holland. Maar als het om gemeentes gaat, gebeurden de meeste verkeersongevallen in de Noord-Brabantse gemeente Asten. Hier is het aantal incidenten met 83,1 procent gestegen. Na Asten volgen Cranendonck waar het aantal ongevallen stijgt met 77,2 procent en Hilvarenbeek met een stijging van 64,1 procent. Wil je weten hoe het in jouw gemeente zit? Je kunt het zien in deze tool.

Waarom zijn er meer verkeersongevallen?

Redenen waarom er meer verkeersongevallen zijn, zijn bijvoorbeeld het groeiende aantal auto’s op de weg, maar ook de opmars van de elektrische fiets. Ook speelt het bestelgedrag van Nederlanders een grote rol, hierdoor zijn er veel bestelbusjes en flitsbezorgers op de weg. Door deze drukte, is de kans op ongelukken veel groter.

Wat zijn de veiligste plekken in Nederland?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar toch zijn er gebieden waar er relatief weinig ongelukken voorkomen. Zo is Flevoland de enige provincie waarbij het aantal ongelukken is afgenomen. In de gemeente Urk daalde het aantal ongelukken het hardst, 22,6 procent minder dan het jaar ervoor. Daarna volgen Zeewolde en Dronten.

Bronnen: Independer, RTL Nieuws, AD. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!