5 bijzondere exposities en ervaringen in Nederlandse musea op dit moment

15 oktober 2023
3 Min. leestijd

Nederland kent honderden musea. Het leuke aan de meesten hiervan is dat de tentoonstellingen regelmatig wijzigen. Hierdoor is elk bezoek weer een andere beleving. In dit artikel lichten wij 5 bijzondere exposities/ervaringen uit van dit moment. Ook leuk om te bekijken in de herfstvakantie.

Disney in het Rijksmuseum

In het Rijksmuseum kun je tijdens de familiemaand een Disney expositie bekijken. De filmstudio bestaat 100 jaar en viert dat onder andere met een tentoonstelling in het Rijksmuseum. Op MAX Vandaag lees je meer over het jubileum. Je kunt bekende Disneyfiguren bekijken, maar ook tekenroutes volgen, of meedoen aan workshops. Sommige hiervan vereisen een bijdrage. De tentoonstelling is gratis voor mensen onder de 18 jaar.

De expositie duurt tot en met 31 oktober 2023.

The Rolling Stones in het Groninger Museum

In het Groninger Museum is momenteel de eerste internationale tentoonstelling ooit te zien over The Rolling Stones. Groningen is tegelijkertijd de laatste plek waar deze expositie te zien is. Je kunt video’s bekijken, audiofragmenten luisteren en bijvoorbeeld de instrumenten zien. Ook zijn er kostuums en stage designs.

Naast een museumbezoek, biedt het Groninger Museum een virtuele tentoonstelling aan voor mensen die niet in de gelegenheid zijn om naar het Museum te komen. Tegen een klein bedrag kun je op deze manier online van de expositie genieten.

De expositie duurt tot en met 7 januari 2024.

Pokémon in het Van Gogh Museum

Voor de liefhebbers van Pokémon, is er in het Van Gogh Museum een tentoonstelling over het populaire spel, game en serie. Wat heeft Vincent van Gogh precies met de Japanse franchise te maken? Zowel de kunst van de schilder, als Pokémon zijn razend populair over de hele wereld. De expositie bestaat uit portretten van de figuren in de kenmerkende stijl van Van Gogh. Ook zijn er speurtochten en kun je personages leren tekenen. Onder de 18 jaar is een ticket gratis.

De expositie duurt tot en met 7 januari 2024.

Bijzondere beleving voor mensen met een visuele beperking in NEMO

In het NEMO Science Museum kunnen mensen met een visuele beperking voor het eerst een tentoonstelling écht beleven. De app die zij gebruiken om hun omgeving waar te nemen heeft in samenwerking met het museum de toegankelijkheid voor deze groep mensen geoptimaliseerd. Bezoekers kunnen aan de hand van de app op de meter nauwkeurig door het gebouw navigeren. In de exposities is er rekening gehouden met grotere kleurcontrasten en de verlichting is opnieuw afgesteld voor beter zicht. Niet alleen het museum zelf, maar ook de website is op deze manier toegankelijker voor mensen met een visuele beperking.

Koninklijke kleuren in het Lalique Museum

René Lalique was een Franse kunstenaar en edelsmid. Zijn kunstwerken zijn veelal gemaakt van glas. De objecten die hij heeft ontworpen hebben veel lijnen en gelaagdheid. Zo is hij de grondlegger van de kunstzinnige parfumfles, zoals we hem nu kennen. Hij maakte flacons, waaronder voor het Koninklijk Huis. Tijdens de nieuwe tentoonstelling Koninkrijk van Kleuren, kun je zien wat Lalique voor Koninklijke familie heeft ontworpen en hoe de band met hun was.

Bekijk dit fragment op MAX Vandaag, waar Paul Rem, bekend van Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem, vertelt over de tentoonstelling.

De expositie duurt tot en met 30 juni 2024.

Wist je dat 4 musea in Nederland geen nieuwe expositie, maar een nieuwe naam hebben? Dat lees je in dit artikel.

Bronnen: NEMO Science Museum, Groninger Museum. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!