Geen Tropenmuseum, maar Wereldmuseum: deze 4 musea hebben een nieuwe naam

12 oktober 2023
2 Min. leestijd

Het Tropenmuseum Amsterdam, Afrika Museum in Berg en Dal, Museum Volkenkunde in Leiden en het Wereldmuseum Rotterdam gaan vanaf nu verder onder de naam Wereldmuseum. De naamsverandering heeft museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen al in maart bekendgemaakt. Nu is het sinds 4 oktober 2023 echt zo ver en worden de nieuwe naam en stijl overal doorgevoerd.

1 netwerk aan musea over wereldburgerschap

De musea staan bekend om de tentoonstelling van kunst en artefacten vanuit de hele Wereld. Ook staat de wijze van hoe mensen op verschillende manieren betekenis geven aan hun leven centraal. Volgens de museumkoepel is de wereld niet 1 centrum, maar juist 1 netwerk. Het is hiermee een logisch gevolg dat de 4 musea nu samen 1 Wereldmuseum worden. Een soort netwerk dus.

Update: In november 2023 is het Wereldmuseum Berg en Dal (voormalig Afrika Museum) gesloten, vanwege een conflict tussen de eigenaren en huurders. Hierdoor telt Nederland op dit moment 3 Wereldmusea.

Dit houdt de naamsverandering in

De naam Wereldmuseum is gekozen omdat buitenlandse musea met hetzelfde thema ook deze benaming (in eigen taal) aanhouden. Denk aan World Museum (Engels) of Weltmuseum (Duits). Volgens directeur van de museumkoepel Marieke van Bommel past de naam bij hun missie ‘inspireren tot wereldburgerschap’. Nu de 4 musea de naamsverandering zijn ondergaan, is daarbij ook een nieuwe huisstijl gezamenlijke gelanceerd.

Ga je in het buitenland naar een museum? Houd dan rekening met andere openingstijden, vanwege eventuele siësta’s. Meer daarover lees je hier.

Bronnen: Wereldmuseum, Omroep Gelderland, Adformatie, Museum Magazine. Foto: Shutterstock.

Wil je meer tips voor leuke uitjes?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!