Bekijk eens in deze provincies de kleurrijke tulpenvelden

22 april 2023
3 Min. leestijd

Waar eind maart en begin april in 2023 centraal staan om de bloesembomen, staan eind april en begin mei in het teken van de tulpenvelden. Grote akkers met kleuren als rood, paars, geel en wit verschijnen weer in verschillende provincies. En uiteraard is de Keukenhof ook weer prachtig om te zien.

De Keukenhof

De Bollenstreek in Zuid-Holland en de bijbehorende Keukenhof in Lisse zijn bekende plekken als het gaat om tulpen. Al zijn in de Keukenhof natuurlijk meer bloemen te bewonderen, maar de tulp is goed vertegenwoordigd. In 2023 is alweer voor de 74e keer de bloemenpracht te zien. Lees en bekijk een tuinverslag op MAX Vandaag.

De Keukenhof.

Het park is ontstaan doordat een groep bloembollenkwekers en -exporteurs het plan hadden om bij het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloemen te maken. In 1950 ging het park voor het eerst open. Jaarlijks komen er vele bezoekers op af. Wilt u het eens bekijken, maar bent u niet in staat om er zelf heen te gaan?

Omroep MAX heeft in coronatijd mogen filmen in het park. De afleveringen zijn online terug te kijken. Maar naast de Bollenstreek, zijn er nog meer plekken in Nederland waar de gekleurde tulpenvelden te bewonderen zijn. We kiezen er een paar uit.

Tulpenvelden in Zeeland

Denk bijvoorbeeld eens aan Zeeland. In Zeeuws-Vlaanderen, het onderste deel van de provincie, zijn tussen Terneuzen en Hulst veel akkers te vinden met de bollen. Rond de plaatsen Graauw, Lamswaarde, Reuzenhoek, Hengstdijk en Schapenbout kleurt het de komende tijd paars, rood en geel.

Een roodgeel gekleurd tulpenveld in Zeeland.

Noord-Hollandse velden vol tulpen

Ook in de Kop van Noord-Holland zijn grote akkers vol met tulpen te zien. In de Zijepolder bij Schagen wordt elk jaar bloeiend Zijpe gehouden. Dan worden meerdere evenementen georganiseerd, zoals een wandeldag, een tulpencross, een schilderworkshop en een schrijfworkshop. In de periode van 7 april tot en met 7 mei rijdt er ook een bloembollen boemel. Deze rijdt dwars door de bloeiende tulpenvelden. Handig voor wie minder goed ter been is bijvoorbeeld. Deze moet wel gereserveerd worden en is tegen betaling.

Het veld in de Zijpepolder.

Veel tulpenvelden in Flevoland

De Bollenstreek is de bekendste plek voor bloembollen, maar Flevoland heeft de meeste velden. Er zijn 2 gebieden om de bloemenpracht te bewonderen. In Noordoostpolder en rond Dronten, Swifterbant, Lelystad en Zeewolde. In Noordoostpolder bij het Tulpenfestival is een autoroute van 99 kilometer en een fietsroute van 36 kilometer. Tulpenroute Flevoland biedt 3 fietsroutes aan rond Dronten, Lelystad en Swifterbant, variërend van 20 tot 47 kilometer. Er is ook een autoroute, maar die is pas verkrijgbaar na betaling.

Tulpenveld in Dronten.

De periode om tulpen te bezoeken

Wie de tulpenvelden wil bezichtigen, kan dit tot 7 mei 2023 doen. Te vroeg gaan geeft de kans dat nog niet alle soorten in bloei staan. Maar te laat gaan is ook niet aan te raden. Dan zijn sommige velden al gekopt. Met een machine worden dan de bloemen van de stelen gehaald. De boer kweekt de tulpen namelijk, over het algemeen, voor de bollen. Deze worden geëxporteerd of gaan naar de kassen. Vanwege het koude voorjaar bloeien sommige soorten pas wat later. Eind april wordt verwacht dat de meesten in bloei staan.

Foto’s maken bij de velden

Het is toegestaan om foto’s te maken bij de velden. Maar ga er niet in, dan kunnen de bloemen vertrapt worden. Dat geeft schade aan de boer z’n product en dat kost geld. Wees daarom voorzichtig bij de tulpenvelden.

Bron: MAX Vandaag, websites genoemde organisaties. Foto’s: Shutterstock, foto Keukenhof: MAX Vandaag.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!