Bevrijdingsdag valt in 2024 in het weekend: dit kun je deze zondag allemaal doen

01 mei 2024
2 Min. leestijd

Op zondag 5 mei 2024 is het Bevrijdingsdag. Het is niet elk jaar een officiële vrije dag, alleen dit jaar valt het in een weekend en zijn in principe veel mensen vrij. Op deze dag zijn er veel evenementen georganiseerd om de vrijheid te vieren. Maar je kunt ook de drukte ontvluchten en naar een rustigere plek gaan. Dit is er allemaal te doen.

Wat zijn leuke evenementen om naartoe te gaan op Bevrijdingsdag?

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert diverse activiteiten op Bevrijdingsdag. Je kunt (gratis) festivals bezoeken, er zijn verschillende lezingen en je kunt door het hele land aanschuiven bij vrijheidsmaaltijden. Daar kun je van genieten met iedereen die je meenemen wilt. Ook worden er op Bevrijdingsdag verschillende bevrijdingsvuren aangestoken. Wellicht leuk om er eentje in de buurt te bekijken. Voor een compleet overzicht van alle activiteiten kijk je hier op de site van het comité. En bij deze dag van de vrijheid mag de vlag natuurlijk ook uit. Hoe laat en hoe, dat lees je in dit artikel.

Wat kan ik doen als ik niet zo van drukte houd?

Zoals gezegd worden er op verschillende plekken in het land lezingen georganiseerd. Traditiegetrouw wordt ’s ochtends de 5 mei-lezing gehouden. De lezing wordt dit jaar gegeven in de provincie Limburg door Lilian Gonçalves-Ho Kang You en is vanaf 12.00 uur rechtstreeks te volgen op NPO 1. Dag dag wordt tevens volgens traditie afgesloten met het 5 mei-concert op de Amsterdamse grachten. Dit concert wordt ook rechtstreeks uitgezonden vanaf 20.30 uur op NPO 1.

Je kunt ook thuis genieten van de vrijheidssoep. Het recept is speciaal voor deze feestdag samengesteld door Nick Toet en je kunt hem zelf maken. Het recept kun je hier vinden. En als je thuisblijft, kijk dan (onder het genot van de bevrijdingssoep) naar de Nationale viering Bevrijdingsdag.

Wil je er toch op uit? Veel musea en parken zijn op deze dag speciaal geopend. Zo proef je toch de sferen van de feestdag, maar dan op een andere manier.

Bronnen: Rijksoverheid, 4 en 5 mei, Bevrijdingsfestivals.nl. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!