Bezoek de Zaanse Schans en pik het Zaans Museum even mee: dit is er te zien

07 maart 2024
3 Min. leestijd

Met mooi lenteweer is een uitstapje naar de Zaanse Schans met die typische molens en groene houten huisjes, zeer de moeite waard. Ben je buiten uitgekeken? Neem dan een kijkje in het Zaanse Museum, daar valt ook zoveel moois te zien.

Hoeveel molens kun je zien op de Zaanse Schans?

Als land van water en wind is het niet vreemd dat de molen symbool staat voor ons land. En waar dan op de Zaanse Schans kun je er zoveel bij elkaar bewonderen. Maar liefst 12 stuks op rij staan er te pronken. En met een voorjaarszonnetje is het de tijd om ze eens te gaan bewonderen.

Het mooist is om er op de fiets heen te gaan. De hele Zaanstreek is een fietstochtje waard. Maar met de auto of bus komen, kan natuurlijk ook. Eenmaal uitgestapt, is een wandeling over de Schans een groot genoegen.

Contrast tussen landschap en oude industrie

Het contrast tussen het oer-Hollandse landschap, het water en de oude fabrieksgebouwen is opvallend. De Zaanstreek geldt als het oudste industriegebied van Europa. Het ademt industriële geschiedenis. Beroemde bedrijven als supermarkt Albert Heijn, voedselproducent Honig, Lassie (rijst) en chocolade- en koekjesfabriek Verkade vinden er allemaal hun oorsprong. Wie in de Zaanstreek is kan bij een gunstige stand van de wind zelfs die heerlijke geur van cacao opsnuiven.

Als je dan toch op de Zaanse Schans bent, loop dan ook even binnen in het Zaans Museum, dat daar sinds 1998 gevestigd is. In de expositie De Zaan in beweging van fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard, verlengd tot en met 5 mei 2024, komt die hele industriële historie langs. Daar zijn foto’s van nog werkende, maar ook leegstaande fabrieken met inmiddels een nieuwe functie te zien.

Voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade en zanger Tim Knol zijn de verrassende stemmen van de audiotour in het museum. Laatstgenoemde heeft zelfs speciaal het liedje Currents geschreven.

Wat kun je zien in het Zaans Museum?

Tot de vaste collectie van het Zaans Museum behoort ook een beroemd schilderij van de Franse impressionist Monet, De Voorzaan en De Westerhem (1871). Maar een aanrader is ook de Verkade Experience. Sinds 2009 is dit deel van het museum erbij gekomen. Daar zijn ook nog altijd draaiende machines van Verkade te bezichtigen. Vooral voor kinderen is dit gedeelte van het museum heel leuk. Want ze kunnen oude werkkleding aantrekken of het bekende Verkademeisje uit de advertenties van het bedrijf spelen. Ook een speurtocht doen behoort tot de attracties.

Het wereldberoemde Czaar Peterhuisje, waar de Russische Tsaar Peter de Grote een week verbleef in 1697 behoort sinds 2003 ook tot de collectie van het Zaans Museum. In 2018 is de Hembrugcollectie (militaire zaken) nog toegevoegd aan de collectie. Ze zitten allebei op hun eigen locaties in Zaandam.

In MAX vakantieman gaat Koen ook een keer langs bij de Zaanse Schans. Dat zie je in deze aflevering.

Bronnen: Zaans Museum, Forten.nl. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!