De regels voor aanschaf samenreiskorting van NS gaan veranderen: niet meer via automaat, wel met speciale code

11 februari 2024
2 Min. leestijd

Maak jij wel eens gebruik van samenreiskorting bij de NS? Als een abonnementhouder het recht heeft om deze te geven, mag iemand met korting meereizen. Dat kan vaak eenvoudig via de kaartjesautomaat. Echter, de regels gaan per 19 februari 2024 veranderen. Het voordelig meereizen wordt dan een stuk ingewikkelder.

Waarom verandert de samenreiskorting?

Abonnementhouders mogen maximaal 3 mensen mee laten reizen tegen 40 procent korting. Het is daarbij van belang dat je dus meereist met degene die het abonnement heeft. Maar dit laatste is niet altijd het geval. Je kunt namelijk bij de automaat of via de NS-app eenvoudig een kaartje kopen met de samenreiskorting. Je hoeft daarbij niet aan te geven met wie je reist en dat zorgt voor de nodige onduidelijkheden bij conducteurs. Mensen claimen met wildvreemden mee te reizen en daardoor ontstaan discussies die soms vervelend aflopen.

Vanaf wanneer veranderen de regels voor samenreiskorting?

Daarom is er een nieuwe vorm bedacht om samenreiskorting aan te vragen. Deze gaat in op maandag 19 februari 2024. Daarna volgt een overbruggingsperiode tot maandag 22 april. Vanaf dan kun je niet meer zomaar een kaartje kopen met de korting. Tot deze datum is het dus nog wel mogelijk om de samenreiskorting op de oude manier te gebruiken.

Hoe krijg je voortaan (na 22 april) de samenreiskorting?

Vanaf 22 april 2024 kun je alleen met een speciale code gebruikmaken van de samenreiskorting. Ook kan het vanaf dan niet meer via de kaartautomaat, maar alleen via de NS-app en/of website. Degene die de korting mag geven, kan een code genereren die hij of zij deelt met de medereiziger(s). Zij kunnen dan een een e-ticket kopen met 40 procent korting. Als de conducteur later het ticket scant, wordt daarbij getoond met welke abonnementhouder wordt meegereisd. Dit maakt het overzichtelijker en discussie is dan overbodig.

Wanneer heb je recht op samenreiskorting?

Je moet meereizen met iemand die de korting mag geven. Het gaat om NS-abonnementhouders met uitzondering van NS Flex basis, NSBC basis en Kids Vrij abonnement. Wil je de korting geven? Het is alleen geldig in de daluren of in het weekend.

Bronnen: NS, Rover, Treinenweb. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!