Kerstvakantietip: familierondleiding op het Binnenhof dat 800 jaar bestaat

27 december 2023
2 Min. leestijd

De formatie van het nieuwe kabinet is net begonnen. De verkenningsfase is voorbij, de informateur houdt gesprekken. Hoe gaat dat in zijn werk? Maar vooral ook: waar speelt zich dat allemaal af? Speciaal tijdens de kerstvakantie is er daarom de Familierondleiding 800 jaar Binnenhof. U kunt daar met uw familieleden het hart van de Nederlandse politiek ontdekken. De rondleiding is van 28 december 2023 tot en met 4 januari 2024.

Wandel mee over het Binnenhof

Misschien ken je het Binnenhof in Den Haag alleen maar van tv of de krant. Mogelijk dat je denkt dat het verboden terrein is voor gewone stervelingen. Maar dat is bepaald niet het geval. Het is weliswaar goed bewaakt, maar wel toegankelijk voor het publiek. Laat het zenuwcentrum van de politiek ook net 800 jaar bestaan. Op die plek ligt een hele hoop geschiedenis van ons land.

Jazeker: er liepen ooit ridders rond op het Binnenhof

Voor de (klein)kinderen, zeker als ze een grote fantasie hebben, is het misschien leuk om te weten dat er ooit op die plek heuse ridders rondliepen. Met helm, schild en zwaard! Als je ze zo niet geïnteresseerd krijgt voor deze bijzondere wandeling, hoe dan wel? Je moet vooraf reserveren en aan de rondleiding zijn wel kosten verbonden. De Museumkaart is niet geldig.

Tentoonstelling: Macht – 800 jaar Binnenhof

Deze historische wandeling is een uitvloeisel van de expositie Macht – 800 jaar Binnenhof die loopt tot en met 31 december 2025. Het is een verhaal van macht en tegenmacht, emancipatie, democratie en het Nederlandse ‘polderen’. Dat laatste slaat op de typisch Nederlandse gewoonte om altijd met elkaar te blijven praten, hetgeen zeer noodzakelijk is in de polder. Anders krijgen we allemaal natte voeten. Dit en nog veel meer komt aan de orde in deze tentoonstelling over een van de oudste bestuurscentra in de wereld.

Voor wie de rondleiding in de kerstvakantie heeft gemist, is er een herkansing om later in het jaar aan te sluiten bij een gelijksoortige wandeling. In de maanden april – juni van 2024 kun je elke zondag meelopen met een wandeling, die voert door het Binnenhof en het Hofkwartier, het historische machtscentrum van Den Haag. Het is een hele ontdekkingsreis naast een tentoonstelling die aan het denken zet.

Bron: Musuem.nl, Haags Historisch Museum Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!