Nederlanders vinden Kasteel de Haar het mooiste gebouw van ons land

11 september 2023
2 Min. leestijd

Nederland kent vele prachtige gebouwen. Maar de mooiste van allen vinden wij Kasteel de Haar, blijkt uit het Cultuursector Merkenonderzoek 2023. Sinds 2006 doen zo’n 130.000 respondenten mee aan het onderzoek van onder andere de Univeristeit van Amsterdam. Het grootste kasteel van Nederland is met afstand de favoriet van alle monumenten en publiekstoegankelijke gebouwen.

De favoriete gebouwen

Na Kasteel de Haar volgen Kunstmuseum Den Haag (voorheen het Gemeentemuseum) en Paleis Het Loo in Apeldoorn. Met als nummer 4 en 5 respectievelijk het Nationaal Militair Museum in Soesterberg en Muiderslot in Muiden. Naast gebouwen is ook onderzocht wat Nederlanders het festival en/of evenement met de mooiste locatie vinden. Hier is Open Monumentendag als favoriet uit de bus gekomen.

Niet iedereen is bekend met de winnaar

Opmerkelijk is dat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat twee derde van alle Nederlanders nog nooit van Kasteel de Haar heeft gehoord. Evenals bij het Kunstmuseum Den Haag is er geen grote naamsbekendheid, echter heeft dit bij laatst genoemde een andere reden. Voorheen heet het het museum namelijk het Gemeentemuseum De Haag. Sinds de naamswijziging is de bekendheid van het museum gehalveerd.

Wat is zo bijzonder aan Kasteel de Haar?

Het Kasteel de Haar is (waarschijnlijk) al in de 13e eeuw gebouwd. Het was toen in bezit van familie Van der Haar, dat generaties later overging in de familie Van Zuylen. Het gebouw is nu vooral bekend door de restauratie in de 19e eeuw. Het is toen volledig gerestaureerd tot een extravagant buitenverblijf van erfgenaam Etienne van Zuylen. Alleen de contouren van het kasteel zijn hetzelfde gebleven. Waar in weelde werd geleefd met de – toen – meest moderne voorzieningen. Ga je het gebouw een keer bezoeken? Dan kun je een kijkje nemen in het luxe leven van de baron. Daarnaast kun je nog uren wandelen in de tuinen rondom het kasteel.

Wil je een keer Kasteel de Haar bezoeken, maar is het voor jou een verre reis? Maak dan de fotopuzzel op MAX Vandaag.

Bronnen: ANP, AD, Kasteel de Haar. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws?

Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!