‘Rookvrije’ pretparken vaak niet helemaal rookvrij: dit is het echte rookbeleid van verschillende populaire parken

13 maart 2024
3 Min. leestijd

Langzaam werken we toe naar een rookvrije generatie. Zo is het roken op een aantal openbare plekken inmiddels verboden. Bij pretparken geldt dit verbod vanuit de overheid (nog) niet, maar velen noemen zichzelf al wel ‘rookvrij’. Maar of je er vanuit kunt gaan dat er helemaal niet meer wordt gerookt is de vraag. Meestal zijn deze parken niet helemaal vrij van sigaretten en vapes, het is dan alleen nog toegestaan in speciale rookzones.

Zijn pretparken verplicht om rookvrij te zijn?

Op veel openbare en vooral kinderrijke plekken in Nederland geldt een rookverbod. Zo mag je niet roken bij winkelcentra, evenementenhallen, luchthaven en ook scholen. Dit is door de overheid bepaald. Toch is roken nog niet verboden bij pretparken. Omdat Nederland toewerkt naar een rookvrije generatie, is het wel van belang. Er zijn dus veel parken die zich rookvrij noemen. Maar is er wel een park waar je echt niet meer mag roken? Je leest het in het overzicht hieronder.

Welke pretparken zijn rookvrij en niet (helemaal)?

Veruit de meeste parken hebben speciale rookzones ingericht. Wil je weten hoe dat per park zit? Wij hebben het rookbeleid bij de populairste attractieparken op een rij gezet:

  • Efteling: het park is over het algemeen rookvrij, maar roken is nog wel toegestaan in 10 rookzones
  • Drievliet: het park is over het algemeen rookvrij, maar roken is nog wel toegestaan in een paar rookzones
  • Avonturenpark Hellendoorn: het park is over het algemeen rookvrij, maar roken is nog wel toegestaan in een paar rookzones
  • Slagharen: het park is over het algemeen rookvrij, maar roken is nog wel toegestaan in een paar rookzones
  • Sprookjeswonderland: het park is over het algemeen rookvrij, maar roken is nog wel toegestaan in 4 rookzones
  • Walibi: het park is (per 30 maart 2024) over het algemeen rookvrij, maar roken is nog wel toegestaan in 4 rookzones
  • Julianatoren: het park is over het algemeen rookvrij, maar roken is nog wel toegestaan in de rookzone achteraan het park
  • Duinrell: roken is op bepaalde plekken in het park verboden, maar het mag wel in de rest van het park
  • Toverland: het park is over het algemeen rookvrij, maar roken is nog wel toegestaan in 7 rookzones

Wanneer is een plek echt rookvrij?

Geen een van de grote pret- en/of attractieparken in Nederland is dus 100 procent rookvrij. Op een rookvrije plek mag je geen tabaksproducten gebruiken. Daarnaast zijn vapes met of zonder nicotine ook verboden. Pretparken noemen zich rookvrij omdat ze dit grotendeels zijn. Dit is niet alleen zo in pretparken, maar ook in dierentuinen en andere kinderparken. Voor zo ver bekend streeft Apenheul in Apeldoorn echt naar het zijn van een rookvrij park. Zij zijn bezig met het minderen van hun rookzones.

Hoe worden kinderrijke plekken echt rookvrij?

Het ministerie van Volksgezondheid is bezig met een wetsvoorstel om plekken met veel kinderen rookvrij te maken. Welke plekken daar precies onder vallen is nog onduidelijk. Toch bestaat de kans dat attractie- en dierenparken daaronder zullen vallen. Dan worden de parken dus inderdaad rookvrij.

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen komen er steeds meer plekken waar het verboden is om te roken. Let hierop als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Zo mag je vanaf 2024 niet meer roken op een Frans strand.

Bronnen: AD, NVWA, Rookvrije Generatie. Foto: Rookvrije Generatie.

Ben je benieuwd naar leuke tips voor dagjes uit of het laatste vakantienieuws?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!